Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Hur kan man utvärdera forskningens genomslag?

På många håll runt om i världen utvecklas just nu olika system och modeller för att följa upp forskningens genomslag utanför akademin, dess så kallade impact. Vetenskapsrådet har tagit fram en rapport som ger en översikt av hur man mäter genomslag i Storbritannien, Australien och Nederländerna.

Rapporten beskriver bland annat kriterier och erfarenheter av de olika ländernas system. Sammanställningen gör inte anspråk på att vara heltäckande eller uttömmande, utan ger en översikt av de utvärderingssystem och utvärderingsmetoder som finns i Storbritannien (REF), Australien (ERA/REA/EI) och Nederländerna (SEP) liksom av det så kallade Payback Framework.

Vetenskapsrådet har i flera sammanhang lagt fram förslag till utvärderingar och utvärderingssystem som innebär att inte endast forskningens vetenskapliga kvalitet ska bedömas, utan också forskningens genomslag. I den här rapporten delar vi med oss av intressanta exempel i omvärlden, när det gäller att följa upp forskningens genomslag.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Beredning av framställningar om att få föra vissa forskningsdatabaser

    Från om med den 1 januari 2025 gäller en ny lag för vissa forskningsdatabaser. Regeringen beslutar om vilka lärosäten som får föra sådana forskningsdatabaser och tar hjälp av Vetenskapsrådet i bedömningen.

  2. Forskningspropositionens fokus på excellens är en tidig julklapp till svensk forskning

    Så fick vi en tidig julklapp i form av regeringens forsknings- och innovationsproposition för 2025–2028, ”Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta”. En ökning på 6,5 miljarder kronor fram till 2028 är ingen dålig julklapp. Av dessa ...

  3. Förslag om nationell stödfunktion för ansvarsfull internationalisering

    Om Sverige ska kunna engagera sig internationellt i forskning och innovation på ett ansvarsfullt och säkert sätt behöver kunskapen höjas i hela systemet. Universitets- och högskolerådet (UHR), Vetenskapsrådet och Vinnova föreslår att regeringen etabl...