Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Hur stötta tvärvetenskaplig forskning på bästa sätt?
Vad innebär det att forska tvärvetenskapligt? Hur ska tvärvetenskaplig forskning bedömas och vilket särskilt stöd behövs? Det är några frågor som Vetenskapsrådet och Sveriges unga akademi diskuterat i syfte att kunna ge ämnesöverskridande forskning bästa möjliga förutsättningar.
Tvärvetenskaplig forskning är ofta en integrerad del av forskningsprocessen, och inte möjlig att särskilja som en särskild typ av forskning. I ett forskningslandskap som i hög grad är disciplinärt uppbyggt finns dock en risk att ämnesöverskridande forskning faller mellan stolarna. Tvärvetenskap kan därför ibland behöva särskilda miljöer, stödformer och bedömningskriterier för att utvecklas optimalt.
I oktober 2017 bjöd Vetenskapsrådet och Sveriges unga akademi in forskare och forskningsfinansiärer till ett rundabordssamtal om vad tvärvetenskap är, hur tvärvetenskap bedrivs och hur tvärvetenskap kan stödjas. Rundabordssamtalet tog avstamp i personliga texter av sex forskare som beskriver de möjligheter och problem en tvärvetenskaplig forskare tycker sig möta, och utifrån det diskuterades vilka behov av särskilda stöd som finns.
- De erfarenheter och synpunkter som framförs i texterna är helt och hållet forskarnas egna och avspeglar inte någon officiell syn från Vetenskapsrådet. Vi har dock haft stor hjälp av deras erfarenheter i vårt fortsatta arbete med att definiera vad tvärvetenskap kan vara, hur den kan bedrivas och hur den på bästa sätt kan stödjas, säger Kerstin Sahlin, huvudsekreterare för området humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet.
Texterna har nu samlats i skriften Rundabordssamtal om tvärvetenskaplig forskning som finns tillgänglig för nedladdning på Sveriges unga akademis webbplats.
Mer inom samma ämne
-
Publikation |
Publicerad 27 november 2024
En analys av metodinriktningar bland forskningsansökningar i tre beredningsgrupper inom humaniora och samhällsvetenskap 2015–2023 Bedömning av forskningsansökningar ska hålla hög kvalitet och genomföras på ett sakligt, opartiskt och transparent sätt...
-
Nyhet |
Publicerad 10 oktober 2024
Han är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och särskilt inriktad mot valforskning. I sin nya roll vill Henrik Ekengren Oscarsson verka för att försvara akademisk frihet och forskningens oberoende samt stärka Sverige som forskningsnat...
-
Nyhet |
Publicerad 10 oktober 2024
Nya ledamöter ska utses till Vetenskapsrådets styrelse och ämnesråd för perioden 2025–2027. Elektorer, utsedda av landets lärosäten, har nu valt valberedningar som ska ta fram förslag på nya ledamöter. 16 december väljer elektorerna sedan vilka ledam...