Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Nya riktlinjer för bedömning av stöd till forskning

Vetenskapsrådet inför från och med 2018 nya riktlinjer för bedömning av stöd till forskning. Riktlinjerna tydliggör uppdraget till våra granskare och ger dig som söker bidrag en bild av hur bedömningen går till.

De nya riktlinjerna är en del i Vetenskapsrådets arbete med att kontinuerligt utveckla verksamheten.

– Att forskare med sakkunskap granskar och bedömer ansökningar är ett självklart steg i ansökningsberedningen. Målet med sakkunnigbedömningen är att välja ut forskningsprojekten med högst vetenskaplig kvalité för finansiering. Som grund för bedömningen finns nu både grundläggande principer och riktlinjer som tydliggör hur dessa principer ska följas, säger generaldirektör Sven Stafström.

Vad innebär de nya riktlinjerna för dig som söker bidrag?
De nya riktlinjerna tar bland annat upp att de som granskar ansökningar ska ha vägledande frågor som stöd till bedömning av varje kriterium. Titta gärna på dessa kriterier då du utformar din ansökan. De hittas i utlysningstexten om hur bedömningen av ansökan går till.

Ett annat exempel från riktlinjerna är att bibliometriska data ska användas med försiktighet i bedömningen, och endast som del av en sammantagen meritbedömning som görs av granskare med expertis inom det aktuella området. Riktlinjerna tar också upp hur Vetenskapsrådet väljer granskare, och hur vi garanterar öppenhet och transparens i ansökningsberedningen.

Riktlinjerna är generella. Viss variation på hur de används kan ske beroende på till exempel olikheter mellan utlysningar eller forskningsområden.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Debattreplik: Den gemensamma diskussionen är minst lika viktig som betygen

    Vår betygsskala är en av flera viktiga delar i processen för bedömning av ansökningar. Men minst lika viktig är diskussionen och bedömningen på beredningsgruppsmötet. Det skriver huvudsekreterare Mattias Marklund och avdelningschef Lucas Pettersson v...

  2. Nätverksmöte för Vetenskapsrådets excellenscenter

    Med detta möte vill vi etablera Nätverket för excellenscenter och bjuder in forskare i de 15 centrumbildningar som startat sin verksamhet i januari 2024. Tanken är att ge möjlighet till idéutbyte mellan centren.

  3. Svensk forskning kan lyftas utan en dyr omorganisation

    Vetenskapsrådet avstyrker förslaget om tre nya myndigheter i vårt svar på remissen Ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation (SOU 2023:59). Vi menar att förslaget har ett för snävt systemperspektiv och att kvalitetsperspektiv...