Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Nu stärker vi vårdforskningen

Sju forskningsprogram tilldelas medel från Vetenskapsrådet och Forte för att förbättra och utveckla vården. Tillsammans får forskningsprogrammen dela på drygt 100 miljoner kronor över 3 år, med möjlighet till förlängning i ytterligare 3 år.

Syftet med satsningen är att i ett längre perspektiv förstärka vårdforskningen och möjliggöra utvecklingen av forskningsmiljöer. De beviljade programmen ska ta fram ny kunskap som direkt kan komma till användning för att förbättra vården för patienter och brukare.

Forskningsprogrammen är inriktade på utvecklingen av behandlingsformer och processer relaterade till hälso- och sjukvården, e-hälsa och samskapande av kunskap mellan forskare, brukare och yrkesverksamma inom vård och omsorg.

Program som får finansiering

  • Patienten i förarsätet! Implementering av patientdrivna innovationer för samråd (Karolinska institutet)
  • Health Multiple Lifestyle Behaviors – livsstilsinterventioner via mobiltelefoner inom hälsa-och sjukvården till olika patientgrupper av barn och vuxna (Linköpings universitet)
  • Samskapande av hälsa, vård och omsorg: Att utforska, mäta och förbättra samproduktion på nationell, regional och lokal nivå (Högskolan i Jönköping)
  • Framåt med cerebral pares (Lunds universitet)
  • E-hälsa som redskap för att främja och bistå egenvård för barn med långvarig sjukdom och deras familjer – utveckling, utvärdering och implementering i barnsjukvård (Lunds universitet)
  • Hållbara levnadsvaneförändringar med hjälp av skräddarsydd, anpassningsbar och riskmedveten digital coaching (Umeå universitet)
  • Utveckling av evidensbaserad praktik inom rättspsykiatri: tvärvetenskaplig kartläggning och metodutveckling för en mångfacetterad och sårbar patientgrupp (Göteborgs universitet)

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Invigning av excellenscentret Livets kemiska mekanismer

    Den 12 april invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Livets kemiska mekanismer – ett tvärvetenskapligt center för forskning om livets kemi. På seminariet deltar bland andra Vetenskapsrådets huvudsekretera...

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.