Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Stefan Svallfors ny huvudsekreterare för humaniora och samhällsvetenskap

1 januari 2019 tillträder professor Stefan Svallfors tjänsten som huvudsekreterare inom humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet. Som sin kanske viktigaste uppgift ser han att försvara den humanistiska och samhällsvetenskapliga forskningens integritet.

Bild på Stefan Svallfors, ny huvudsekreterare för humaniora och samhällsvetenskap

Foto: Anna Hartvig


– Jag har en mycket omfattande och långvarig erfarenhet som forskningsledare och forskningsbedömare vilket gör att jag vet hur slitig, men också fantastiskt rolig en tillvaro inom forskningen kan vara. Det är erfarenheter som jag hoppas ska prägla det jag gör i min roll som huvudsekreterare, säger Stefan Svallfors.

Som sin kanske viktigaste uppgift ser han att försvara den humanistiska och samhällsvetenskapliga forskningens integritet. Inte bara i den självklara betydelsen att forskningsfusk och andra oegentligheter ska stävjas, utan att i en bredare bemärkelse slå vakt om och utvidga forskningens autonomi. Detta handlar i stor utsträckning om att ytterligare stärka den goda kollegialitet som idag präglar bedömningsarbetet inom Vetenskapsrådet.

– Därutöver är jag mycket angelägen om de internationella forskningsfinansieringssamarbeten som VR är inblandat i och kommer att försöka prioritera dessa.

Stefan Svallfors är professor i sociologi vid Södertörns högskola och forskningsledare vid Institutet för framtidsstudier i Stockholm. Han är även ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien. Hans forskning rör människor som är anställda för att driva politik, så kallade policyprofessionella.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.

  3. Årsredovisning 2023