Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Jörgen Tholin ny huvudsekreterare för utbildningsvetenskap 

1 januari 2019 tillträder Jörgen Tholin tjänsten som huvudsekreterare inom utbildningsvetenskap på Vetenskapsrådet. Jörgen Tholin är docent i pedagogik och prorektor vid Högskolan i Borås.

Jörgen Tholin ny huvudsekreterare för utbildningsvetenskap

utbildningsvetenskap

Jörgen Tholins forskning spänner över både bedömning och betygsättning samt språkdidaktik, till exempel frågan om varför unga människor väljer eller inte väljer att läsa andra språk än engelska. Han är idag prorektor för Högskolan i Borås och leder sedan i våras en statlig utredning om betygsfrågor. Tidigare har han varit universitetsdirektör vid Göteborgs universitet och rektor för Högskolan på Gotland.

Erfarenheterna från verksamhetsledning kan han dra nytta av i sin nya roll som huvudsekreterare:

– Jag har erfarenhet av övergripande strategiarbete efter mina tidigare arbeten, vilket jag tror kan vara värdefullt, säger Jörgen Tholin. Men samtidigt blir det både spännande och stor utmaning att arbeta mer renodlat med forskningsfrågor.

Han ser även fram emot att arbeta för utbildningsvetenskapliga området från ett annat håll än tidigare.

– Utbildningsvetenskaplig forskning har svårt att få finansiering, men här har Vetenskapsrådet verkligen bidragit när det gäller finansiering av forskarskolor.

Enligt Jörgen Tholin gör forskarskolorna väldigt stor nytta inom exempelvis förskoleområdet och ämnen som idrott, bild eller slöjd.

– Jag har också arbetat som lärare i grundskolan i 22 år och alltså själv upplevt det stora behovet av forskning för och om lärarprofessionen, men också insett hur viktigt det är med riktigt bra forskningskommunikation.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapligt samtal om förskolans och skolans digitalisering

    I stället för en polariserad debatt vill Vetenskapsrådet lyfta fram olika perspektiv på förskolans och skolans digitalisering, både från utbildningsvetenskaplig forskning och från forskning inom andra discipliner. I detta seminarium ger forskare med ...

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.