Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Är köns- och genusperspektiv relevant i din forskning?

I en del av våra utlysningar under 2019 kommer vi att be dig som söker bidrag från oss att redogöra för om köns- och genusperspektiv är relevant i din forskning.

Ny instruktion för jämställdhet och forskningens kvalitet

2018 fick Vetenskapsrådet en ny uppgift i vår instruktion från regeringen:

Vetenskapsrådet ska verka för att ett köns- och genusperspektiv inkluderas i den forskning som myndigheten finansierar, när det är tillämpligt.

Detta är en del av regeringens arbete för jämställdhet, men syftar också till att främja forskningens kvalitet och framtida nytta. Det handlar om att inkludera såväl sociala som biologiska aspekter av kön och könsidentitet i forskningens metoder, analyser och resultat – när så är relevant.

Forte, Formas, Vinnova och Energimyndigheten har fått liknande uppgifter i sina myndighetsinstruktioner.

Uppgiften att verka för att inkludera köns- och genusperspektiv ställer krav på vår process för att bedöma ansökningar.

Så berörs du som söker bidrag

Under 2019 har vi ett särskilt fokus på ansökningar inom

  • klinisk behandlingsforskning
  • medicin och hälsa
  • utbildningsvetenskap.

I ansökan kommer vi be dig redogöra för om köns- och genusperspektiv är relevant i din forskning, och i så fall på vilket sätt du kommer att använda sådana perspektiv eller varför du väljer att inte göra det. Fullständiga anvisningar hittar du i utlysningstexterna som publiceras under våren 2019.

Hur köns- och genusperspektiv hanteras i forskningen, när detta är relevant, kommer att ingå i bedömningen av den vetenskapliga kvaliteten. Vi ser det som en del i arbetet med att stärka forskningens kvalitet och förnyelse.

Planen är att alla som söker bidrag från oss från och med 2020 ska redogöra för om köns- och genusperspektiv är relevant i sin forskning.

Vad är köns- och genusperspektiv?

Kön beskriver uppdelningen av kategorier baserat på biologiska egenskaper (vanligen kvinnor och män, flickor och pojkar, han- och hondjur). Genus beskriver, enkelt uttryckt, de sociala och kulturella processer som konstruerar föreställningar om kön.

Att inkludera köns- och genusperspektiv i forskningen kan med andra ord handla om allt ifrån att inkludera och analysera både kvinnor och män i sitt studiematerial (könsperspektiv) till att anlägga ett problematiserande och reflekterande förhållningssätt till hur könstillhörigheter skapas och förstås (genusperspektiv).

Förslag om köns- och genusperspektiv i regeringens proposition (2016/17:50, s 79-80) Länk till annan webbplats.

 Kön och genus enligt Nationella sekretariatet för genusforskning Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Kontakt

Koordinator för humaniora och samhällsvetenskap

Anders Sundin

anders.sundin@vr.se

+46 (0)8 546 44 115

Mer inom samma ämne

  1. Ny kartläggning av forskningsbehov inom kvinnors hälsa

    Vetenskapsrådet och Forte har kartlagt forskningen inom kvinnors hälsa och sjukdomar. Resultatet presenteras i en ny rapport. Rapporten pekar på kunskapsbehov kopplade till kvinnors hälsa och sjukdomar, samt vilka satsningar på forskning som behövs.

  2. Så kan svensk forskning stärkas

    Sverige behöver höja kvaliteten på forskningen för att stärka positionen som ledande forskningsnation. I rapporten ”Stärkt svensk forskningskvalitet till nytta för samhället” ger Vetenskapsrådet sin syn på vad som krävs.

  3. Vetenskapsrådet och Forte analyserar forskningsbehov om kvinnors hälsa

    Vetenskapsrådet ska tillsammans med Forte analysera behovet av forskning inom området kvinnors hälsa och sjukdomar. Arbetet ska leda fram till ett förslag om hur en forskningssatsning inom området kan utformas.