Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Sverige går med i EuroHPC JU

EuroHPC JU står för European High Performance Computing Joint Undertaking och är ett europeiskt initiativ med mål att bygga storskalig beräkningsinfrastruktur i världsklass. Det svenska medlemskapet ger forskare i Sverige möjlighet att använda beräkningssystemen och delta i utlysningar inom initiativet.

EU och 26 deltagande länder koordinerar sina resurser och nationella mål för att bygga storskalig beräkningsinfrastruktur genom initiativet EuroHPC JU. Syftet är att införskaffa och tillgängliggöra storskaliga beräkningsresurser i petaskal och pre-exaskalstorlek. Beräkningssystemen är främst avsedda att användas i forskningssyften men kommer även bli tillgängliga för näringslivet.

EuroHPC JU kommer även ge stöd till forskning och innovation i form av utlysningar. Utlysningarna kommer täcka alla vetenskapliga ämnesområden och teknikutvecklingsområden som berör storskaliga beräkningar – alltifrån kod och algoritmutveckling, applikationer och systemutveckling, till kompetensutveckling, mellanprogramvara och mikroprocessorutveckling. Satsningen innefattar även investeringar i kompetenscentra runtom i Europa som ska förenkla kunskapsutbyten, innovationsupptag och nya forskningssamarbeten.

Det svenska medlemskapet ger forskare i Sverige tillgång till och inflytande i de storskaliga beräkningsinfrastrukturerna som ska byggas. Forskare i Sverige kommer även kunna delta i utlysningarna och få finansiering av Vetenskapsrådet. De första utlysningarna förväntas öppna under 2019.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Nytt forskningssamarbete med USA inom bland annat 6G, kvantteknologi och cancer

    Vetenskapsrådet och Vinnova har tecknat en femårig avsiktsförklaring med amerikanska National Science Foundation (NSF), som ska underlätta forsknings- och innovationssamarbeten mellan Sverige och USA.

  2. Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

    Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.

  3. Nya riktlinjer för användning av AI inom Europa

    EU-kommissionen har tillsammans med länderna inom European Research Area (ERA) och andra intressenter tagit fram riktlinjer för ansvarsfull användning av generativ AI inom forskning och innovation.