Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Sverige antar nationell färdplan för ERA
Regeringen har antagit en nationell färdplan för det europeiska forskningsområdet, ERA. Vetenskapsrådet ska nu uppdatera ett tidigare utkast till handlingsplan för myndigheten.
Det europeiska forskningsområdet ERA, European Research Area, lanserades 2000 och utgör en inre marknad för kunskap och forskare i Europa. 2015 antog EU en färdplan för forskningssamarbete åren 2015-2020. Denna skulle kompletteras med nationella planer, och 18 april antog regeringen den svenska.
Färdplanerna på såväl europeisk som på nationell nivå behandlar följande områden:
- Ett effektivare nationellt forsknings- och innovationssystem
- Gemensamt möta samhälleliga utmaningar
- Optimera offentliga investeringar i forskningsinfrastrukturer
- En öppen arbetsmarknad för forskare
- Jämställdhet och jämställdhetsintegrering i forskning och innovation
- Öppen vetenskap
- Internationellt samarbete
Vetenskapsrådet har tidigare bidragit med underlag till den nationella färdplanen, samt tagit fram ett utkast till handlingsplan för ERA inom myndigheten. Det internationella kansliet ansvarar nu för att uppdatera denna handlingsplan.
ERA utvärderas regelbundet och den senaste utvärderingen (Progress Report) lämnandes 2018.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 23 januari 2023
EU-kommissionen har just nu en öppen konsultation där forskare och andra aktörer kan bidra med sina erfarenheter och synpunkter om EU:s ramprogram för europeiska forsknings- och innovationssamarbeten. Sista dag att lämna synpunkter är 23 februari 202...
-
Nyhet |
Publicerad 5 december 2022
Beslut har nu tagits om de internationella nätverksbidrag som i somras utlystes inom ett samarbete där bland annat Vetenskapsrådet ingår. Syftet med utlysningen var att skapa bättre förutsättningar för internationell forskningssamverkan som på sikt k...
-
Nyhet |
Publicerad 23 november 2022
Nu är det beslutat vilka som får bidrag i Nordforsks satsning på forskning om covid-19-pandemins konsekvenser på medellång till lång sikt relaterat till samhällelig säkerhet. Utlysningen riktade sig till forskare i de nordiska länderna.