Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Kan ERC:s bedömning av forskning användas av nationella forskningsfinansiärer?

I ERC:s bedömningsprocess kan forskare som söker bidrag få höga betyg, men bli utan finansiering på grund av en begränsad budget. ERC-betyget är en kvalitetsstämpel som kan användas av andra forskningsfinansiärer. I en ny rapport från Vetenskapsrådet undersöks möjligheterna att ta tillvara goda forskningsidéer.

Finansiering från Europeiska forskningsrådet, ERC, hör till det mest meriterande och prestigefyllda en ung eller mer etablerad forskare i Sverige kan uppnå, inte minst för att konkurrensen sker med forskare från hela Europa och för att bedömningen görs helt internationellt, av externa granskare och granskarna i ERC:s expertpaneler. Den forskare som når långt med ett högt betyg i ERC:s bedömning kan därför anses vara antingen en lovande framtida forskningsledare eller en redan etablerad forskare av internationell toppklass.

Hur kan forskningsfinansiärer fånga upp dessa forskare med hög potential? I rapporten undersöker vi vilka finansieringsmöjligheter som finns för forskare i Sverige och andra länder som nått högt i ERC:s bedömning utan att ha fått finansiering. Rapportens diskussionsavsnitt skildrar vad som görs och kanske ytterligare kunde göras vid lärosäten och bland forskningsfinansiärer när det gäller att dra nytta av ERC:s kvalitetsstämpel.

Rapporten är en uppföljning av en av rekommendationerna i Vetenskapsrådets utredning Svenskt deltagande i Europeiska forskningsrådet (2017), som efterlyste olika sätt att ta tillvara goda forskningsidéer.

Rapporten Kan ERC:s bedömning av forskning användas nationellt?

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Intervjuträning ERC Starting Grant

    Vetenskapsrådet bjuder in till intervjuträning för forskare som har gått vidare till steg två i ERC:s utlysning Starting grant (StG). Administrativ personal vid svenska universitet som arbetar med forskningsstöd för ERC är också välkomna att delta.

  2. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  3. Informationsmöte om ERC Starting och Consolidator Grant

    Välkommen till ett informationsmöte inför utlysningen av ERC Starting Grant (ERC-2025-StG) och ERC Consolidator Grant (ERC-2025-CoG). Mötet vänder sig till forskare och administrativ personal vid svenska universitet som arbetar med forskningsstöd för...