Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

EU-kommissionen söker experter till mission boards

EU:s nästa ramprogram för forskning och innovation, Horisont Europa, kommer att innehålla en ny satsning som kallas ”missions”. Nu söker EU-kommissionen experter som ska ge råd och stöd till kommissionen i arbetet med att identifiera och utforma missions inom fem olika områden. Sista ansökningsdag är förlängd till 16 juni 2019.

Missions är målinriktade insatser som ska innehålla forskning, innovation och andra åtgärder för att tackla samhällsutmaningar. De är tänkta att bli storskaliga, mångvetenskapliga forsknings- och innovationsprogram som engagerar allmänheten och samhällets intressenter, med tidsatta mål och mätbara resultat.

Specifika missions kommer att tas fram inom följande fem områden:

  1. Adaptation to climate change, including societal transformation
  2. Cancer
  3. Healthy oceans, seas, coastal and inland waters
  4. Climate-neutral and smart cities
  5. Soil health and food

EU-kommissionen söker nu personer till "mission boards" (expertgrupper) som i ett första steg ska identifiera och utforma missions inom de olika områdena. Det kommer tillsättas en expertgrupp per område med högst 15 personer i varje grupp. Varje grupp ska ha representanter från akademin, näringslivet, offentlig sektor, civilsamhället och slutanvändare som kan bidra med strategisk input och kunskap utifrån sina respektive expertområden.

Vilka kan ansöka?

För att ingå i en mission board ska du kunna jobba strategiskt och sektorsövergripande och dessutom ha relevant expertis inom något eller flera av mission-områdena. Uppdraget omfattar cirka 15-20 arbetsdagar per år och EU-kommissionen ger ersättning till de experter som väljs ut.

Sista ansökningsdag är förlängd till 16 juni 2019 kl. 12.00.

Läs mer och ansök på EU-kommissionens webbplats Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Kontakt

Samordnare Horisont 2020

Maria Lindholm

maria.lindholm@vr.se

Mer inom samma ämne

  1. Nya riktlinjer för användning av AI inom Europa

    EU-kommissionen har tillsammans med länderna inom European Research Area (ERA) och andra intressenter tagit fram riktlinjer för ansvarsfull användning av generativ AI inom forskning och innovation.

  2. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  3. COST Joint-Nordic Information Day

    Välkommen till ett informationsmöte med fokus på att informera om COST-programmets roll och inverkan samt fördelarna med att delta i COST. Mötet vänder sig till forskare och innovatörer i alla karriärstadier och från alla forskningsområden.