Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Nytt avtal med Springer Nature

Idag har Vetenskapsrådet tillsammans med flera andra parter tecknat ett helt nytt avtal med Springer Nature. Avtalet innebär att forskare kan publicera artiklar utan att betala publiceringsavgifter i Springer Natures närmare 600 tidskrifter som har öppen tillgång.

Forskare vid svenska lärosäten publicerar ofta artiklar i Springer Natures öppet tillgängliga tidskrifter, till exempel Nature Communications och Scientific Reports. Dessa tidskrifter är öppna för alla att läsa utan kostnad på internet. Hittills har forskarna betalat publiceringsavgifterna (så kallade APC-er) – ofta med medel från Vetenskapsrådet eller annan finansiär.

Avtalet som nu har tecknats innebär att forskare vid svenska lärosäten slipper betala publiceringsavgifter i Springer Natures närmare 600 tidskrifter som har öppen tillgång. Avtalet gäller från och med 15 juli 2019 och tre år framåt. Antalet artiklar som ingår baseras på publiceringen i tidskrifterna under åren 2015-2017.

– Vetenskapsrådet, liksom de flesta andra forskningsfinansiärer, kräver att den finansierade forskningen publiceras med öppen tillgång, säger Sven Stafström, generaldirektör på Vetenskapsrådet. Men det sker inte sällan på förlagens premisser med höga kostnader som följd. Här har alla aktörer i forskningssystemet ett gemensamt ansvar för att, med bibehållen kvalitet på det som publiceras, nå målet om öppen tillgång till rimliga kostnader. Avtalet med Springer Nature är ett steg i den riktningen. Vi går från enskilda publiceringsavgifter till en gemensam nationell betalningsmodell som ger bättre möjligheter till uppföljning av tidskrifternas kvalitet, mindre administration och lägre kostnader.

Läs mer om avtalet på Kungliga bibliotekets webbplats. Länk till annan webbplats.

Har du frågor som rör publicering i någon av de tidskrifter som ingår i avtalet? Vänd dig till biblioteket vid ditt lärosäte.

 

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL

Mer inom samma ämne

  1. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.

  2. Forskares syn på publicering med öppen tillgång – en enkätstudie

    Denna rapport sammanfattar resultaten av en enkätundersökning riktad till forskare vid svenska lärosäten, som Vetenskapsrådet genomfört i samverkan med Riksbankens Jubileumsfond och Östersjöstiftelsen. Syftet med enkäten var att undersöka forskares i...

  3. Nödvändigt att hitta ett kostnadseffektivt och högkvalitativt sätt för forskare att publicera öppet

    Ökad spridning av forskningsresultat bidrar till att resultaten kommer till nytta i samhället och ökar forskningens kvalitet, bland annat genom att forskningsresultat som går att läsa gratis på internet även når forskare utanför det egna fältet. Möjl...