Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Nytt avtal med Springer Nature
Idag har Vetenskapsrådet tillsammans med flera andra parter tecknat ett helt nytt avtal med Springer Nature. Avtalet innebär att forskare kan publicera artiklar utan att betala publiceringsavgifter i Springer Natures närmare 600 tidskrifter som har öppen tillgång.
Forskare vid svenska lärosäten publicerar ofta artiklar i Springer Natures öppet tillgängliga tidskrifter, till exempel Nature Communications och Scientific Reports. Dessa tidskrifter är öppna för alla att läsa utan kostnad på internet. Hittills har forskarna betalat publiceringsavgifterna (så kallade APC-er) – ofta med medel från Vetenskapsrådet eller annan finansiär.
Avtalet som nu har tecknats innebär att forskare vid svenska lärosäten slipper betala publiceringsavgifter i Springer Natures närmare 600 tidskrifter som har öppen tillgång. Avtalet gäller från och med 15 juli 2019 och tre år framåt. Antalet artiklar som ingår baseras på publiceringen i tidskrifterna under åren 2015-2017.
– Vetenskapsrådet, liksom de flesta andra forskningsfinansiärer, kräver att den finansierade forskningen publiceras med öppen tillgång, säger Sven Stafström, generaldirektör på Vetenskapsrådet. Men det sker inte sällan på förlagens premisser med höga kostnader som följd. Här har alla aktörer i forskningssystemet ett gemensamt ansvar för att, med bibehållen kvalitet på det som publiceras, nå målet om öppen tillgång till rimliga kostnader. Avtalet med Springer Nature är ett steg i den riktningen. Vi går från enskilda publiceringsavgifter till en gemensam nationell betalningsmodell som ger bättre möjligheter till uppföljning av tidskrifternas kvalitet, mindre administration och lägre kostnader.
Läs mer om avtalet på Kungliga bibliotekets webbplats. Länk till annan webbplats.
Har du frågor som rör publicering i någon av de tidskrifter som ingår i avtalet? Vänd dig till biblioteket vid ditt lärosäte.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 15 januari 2025
Tio forskningsfinansiärer och forskningsutförare i Europa går samman för att finansiera publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE), däribland Vetenskapsrådet, Formas och Forte. Samarbetet innebär att forskare i de medverkande länderna kommer ...
-
Evenemang |
Publicerad 14 januari 2025
Den första noden inom det europeiska öppna forskningsmolnet EOSC lanserades hösten 2024. Noden ger tillgång till forskningsdata och andra forskningsresurser. På det här webbinariet får du koll på hur den kan användas.
-
Nyhet |
Publicerad 11 september 2024
Vetenskapsrådet har startat ett svenskt forum för diskussioner, erfarenhetsutbyte och tankar om det europeiska öppna forskningsmolnet EOSC. Syftet är att stärka förutsättningarna för en gemensam nationell utveckling och riktning framåt i EOSC-relater...