Nyhet

Nyhet

Publicerad den 18 december 2019

Uppdaterad den 19 december 2019

Team Mission Prescription är vinnare av Hacking AMR 2019

Den 13-15 december genomfördes ett hackathon för att engagera digital kompetens i arbetet mot antibiotikaresistens. Med en idé som assisterar läkare att matcha rätt antibiotika med den bakterie som orsakar en infektion hos en patient, tog teamet Mission Prescription hem vinsten.

Grundtanken är ett webbaserat beslutsstöd för läkare som kan öka precisionen vid receptskrivning av antibiotika och därigenom minska felaktig användning av antibiotika. Team Mission Prescription vill fortsätta samarbetet och förverkliga idén, som de ser kan hjälpa läkare i sitt dagliga arbete.

Syftet med Hacking AMR 2019 var att föra samman olika kunskaper och discipliner för att hitta nya lösningar som kan motverka antibiotikaresistens. Team Mission Prescription har en sådan sammansättning av medlemmar. De har lyckats ta fram en idé som har potentialen att minska förskrivning av fel slags antibiotika. Det kan på sikt motverka ökning av resistenta bakterier.

Team Mission Prescription är:

 • Sabrina Wong, forskar om hälsa och sjuksköterska, Kanada.
 • Lennard Epping, doktorand, Robert Koch Institute, Tyskland.
 • David Hinrichs, dataforskare, Robert Koch Institute, Tyskland.
 • Sumeet Tiwari, doktorand, Robert Koch Institute, Tyskland.
 • Vendela Wiener, Folkhälsomyndigheten, Sverige.
 • David Barber, läkare och forskare, Queen’s University, Kanada.
 • Ewan Gray, forskare, University of Edinburgh, Storbritannien.

Hacking AMR 2019 anordnades av Vetenskapsrådet och Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR), tillsammans med kanadensiska institutet för hälsoforskning (CIHR) och norska Forskningsrådet.

Publicerad den 18 december 2019

Uppdaterad den 19 december 2019

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL

Mer inom samma ämne

 1. Utlysningar om antibiotika och antibiotikaresistens

  All forskning som berör antibiotika och antibiotikaresistens, både grundforskning och mer verksamhetsnära forskning, kan få stöd inom det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens.

 2. Nationellt forskningsprogram om antibiotikaresistens

  Det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens syftar till att bevara möjligheten till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människor och djur. För att samordna forskningsinsatser finns en strategisk forskningsagenda.

 3. Global forskning om antibiotikaresistens brådskar i pågående pandemi

  Användningen av antibiotika ökar under coronapandemin, något som förväntas öka antalet antibiotikaresistenta bakterier. Nu behövs forskning om kopplingar mellan det nya coronaviruset och sekundära infektioner, framhåller Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekr...