Nyhet

Nyhet

Publicerad den 18 december 2019

Uppdaterad den 19 december 2019

Team Mission Prescription är vinnare av Hacking AMR 2019

Den 13-15 december genomfördes ett hackathon för att engagera digital kompetens i arbetet mot antibiotikaresistens. Med en idé som assisterar läkare att matcha rätt antibiotika med den bakterie som orsakar en infektion hos en patient, tog teamet Mission Prescription hem vinsten.

Grundtanken är ett webbaserat beslutsstöd för läkare som kan öka precisionen vid receptskrivning av antibiotika och därigenom minska felaktig användning av antibiotika. Team Mission Prescription vill fortsätta samarbetet och förverkliga idén, som de ser kan hjälpa läkare i sitt dagliga arbete.

Syftet med Hacking AMR 2019 var att föra samman olika kunskaper och discipliner för att hitta nya lösningar som kan motverka antibiotikaresistens. Team Mission Prescription har en sådan sammansättning av medlemmar. De har lyckats ta fram en idé som har potentialen att minska förskrivning av fel slags antibiotika. Det kan på sikt motverka ökning av resistenta bakterier.

Team Mission Prescription är:

 • Sabrina Wong, forskar om hälsa och sjuksköterska, Kanada.
 • Lennard Epping, doktorand, Robert Koch Institute, Tyskland.
 • David Hinrichs, dataforskare, Robert Koch Institute, Tyskland.
 • Sumeet Tiwari, doktorand, Robert Koch Institute, Tyskland.
 • Vendela Wiener, Folkhälsomyndigheten, Sverige.
 • David Barber, läkare och forskare, Queen’s University, Kanada.
 • Ewan Gray, forskare, University of Edinburgh, Storbritannien.

Hacking AMR 2019 anordnades av Vetenskapsrådet och Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR), tillsammans med kanadensiska institutet för hälsoforskning (CIHR) och norska Forskningsrådet.

Publicerad den 18 december 2019

Uppdaterad den 19 december 2019

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL

Mer inom samma ämne

 1. Nya nätverk ska öka kunskapen om antibiotikaresistens

  Fyra forskningsnätverk får bidrag för att hitta nya lösningar och dela metoder som kan minska utvecklingen av antibiotikaresistens. Stödet är en riktad satsning inom det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens.

 2. Internationell utlysning för att bromsa utveckling och överföring av antibiotikaresistens

  I början av 2021 öppnar en utlysning inom samarbetet Joint Programme Initiative on Antimicrobial Resistance, JPIAMR, med fokus på att förhindra och minska utvecklingen och överföringen av antimikrobiell resistens. Vetenskapsrådet och Sida deltar som ...

 3. Utlysningar om antibiotika och antibiotikaresistens

  All forskning som berör antibiotika och antibiotikaresistens, både grundforskning och mer verksamhetsnära forskning, kan få stöd inom det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens.