Nyhet

Nyhet

Publicerad den 18 december 2019

Uppdaterad den 19 december 2019

Team Mission Prescription är vinnare av Hacking AMR 2019

Den 13-15 december genomfördes ett hackathon för att engagera digital kompetens i arbetet mot antibiotikaresistens. Med en idé som assisterar läkare att matcha rätt antibiotika med den bakterie som orsakar en infektion hos en patient, tog teamet Mission Prescription hem vinsten.

Grundtanken är ett webbaserat beslutsstöd för läkare som kan öka precisionen vid receptskrivning av antibiotika och därigenom minska felaktig användning av antibiotika. Team Mission Prescription vill fortsätta samarbetet och förverkliga idén, som de ser kan hjälpa läkare i sitt dagliga arbete.

Syftet med Hacking AMR 2019 var att föra samman olika kunskaper och discipliner för att hitta nya lösningar som kan motverka antibiotikaresistens. Team Mission Prescription har en sådan sammansättning av medlemmar. De har lyckats ta fram en idé som har potentialen att minska förskrivning av fel slags antibiotika. Det kan på sikt motverka ökning av resistenta bakterier.

Team Mission Prescription är:

 • Sabrina Wong, forskar om hälsa och sjuksköterska, Kanada.
 • Lennard Epping, doktorand, Robert Koch Institute, Tyskland.
 • David Hinrichs, dataforskare, Robert Koch Institute, Tyskland.
 • Sumeet Tiwari, doktorand, Robert Koch Institute, Tyskland.
 • Vendela Wiener, Folkhälsomyndigheten, Sverige.
 • David Barber, läkare och forskare, Queen’s University, Kanada.
 • Ewan Gray, forskare, University of Edinburgh, Storbritannien.

Hacking AMR 2019 anordnades av Vetenskapsrådet och Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR), tillsammans med kanadensiska institutet för hälsoforskning (CIHR) och norska Forskningsrådet.

Publicerad den 18 december 2019

Uppdaterad den 19 december 2019

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL

Mer inom samma ämne

 1. Hackathon - nya digitala idéer kan motverka antibiotikaresistens

  Den 13–15 december anordnar Vetenskapsrådet och Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR) ”Hacking AMR 2019”, tillsammans med kanadensiska institutet för hälsoforskning (CIHR) och norska Forskningsrådet. Syftet är att engagera...

 2. Samlad kraft för forskning om antibiotikaresistens

  Nu finns en strategisk forskningsagenda för området antibiotikaresistens. Den är framtagen i brett samarbete mellan elva statliga aktörer, vilket ger en god grund för framtida forskning.

 3. Strategisk forskningsagenda – nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens

  Den strategiska forskningsagendan är en nationell kraftsamling för att skapa möjligheter till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människor och djur. Den är framtagen i brett samarbete mellan elva statliga aktörer, vilket ger en god gr...