Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Sök projektbidrag inom forskning för ett hållbart energisystem

Utlysningen inom nyfikenhetsdriven forskning för ett hållbart energisystem genomförs av Energimyndigheten i samverkan med Vetenskapsrådet. Även i år välkomnas ansökningar inom humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning såväl som inom natur- och teknikvetenskap. Sista ansökningsdag är 26 februari 2020.

Nya vetenskapliga perspektiv och fler aktiva forskare behövs inom energiområdet för att nå de energi- och klimatpolitiska målen. Utlysningen av projektbidrag inom nyfikenhetsdriven forskning för ett hållbart energisystem inkluderar därför både forskning inom natur- och teknikvetenskap (NT) och inom humaniora och samhällsvetenskap (HS).

Satsningen omfattar totalt 125 miljoner kronor. I denna utlysning ger Energimyndigheten utrymme för nyfikenhetsdriven forskning inom energi som har potential att på sikt bidra till utvecklingen av energisystemet.

Energimyndigheten ansvarar för utlysningen och fattar beslut om stöd. Vetenskapsrådet bistår med kvalitetsgranskning av ansökningarna.

Utlysningen är uppdelad i två kategorier. Läs mer och ansök på Energimyndighetens webbplats:

Kategori A – HS Länk till annan webbplats.

Utlysningen stödjer forskningsprojekt som har potential att bidra med ny kunskap och en ökad förståelse för problem, möjligheter och utmaningar kopplade till energiområdet. Projekten ska utgå från samhällsvetenskapliga och humanistiska perspektiv, frågeställningar och metoder.
Kontaktperson: Michael Novotny, 016-542 06 25

Kategori B – NT Länk till annan webbplats.

Utlysningen stödjer energirelaterade grundforskningsprojekt inom naturvetenskap och teknikvetenskap.
Kontaktperson: Fredrik Brändström, 016-544 23 66

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Invigning av centret för människans förhistoria

    Den 26 april invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Centret för människans förhistoria (Center for the Human Past, CHP). Det är ett tvärvetenskapligt center för forskning om olika aspekter av människans ...

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Intervjuträning ERC Starting Grant

    Vetenskapsrådet bjuder in till intervjuträning för forskare som har gått vidare till steg två i ERC:s utlysning Starting grant (StG). Administrativ personal vid svenska universitet som arbetar med forskningsstöd för ERC är också välkomna att delta.