Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Ny indelning av beredningsgrupper inom medicin och hälsa

Indelning av beredningsgrupperna för medicin och hälsa ändras från om med 2020. Syftet är att göra det lättare för forskare att hitta rätt beredningsgrupp för sin ansökan.

Den tidigare indelningen av beredningsgrupper var baserad på sjukdomsgrupper och organ. Den nya indelningen baserar sig istället på system.

– Forskningen inom det medicinska fältet har blivit allt mer multidisciplinärt. Många sjukdomar påverkar flera olika organ och det finns många cellulära och fysiologiska processer som hänger ihop i samma vävnad eller organ. Det kan till exempel handla om metabola sjukdomar eller inflammatoriska tillstånd, säger Jan-Ingvar Jönsson som är huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet.

Den nya indelningen gör att beredningsgrupperna blir mer homogena. Det kommer att ge bättre diskussioner på beredningsgruppsmötena, framhåller han.

– Till varje beredningsgrupp finns ett antal underrubriker som ska ge vägledning till forskarna att hitta den grupp som kan ge en optimal bedömning. Det är därför viktigt som sökande att noggrant titta på vilka ämnesområden som faller under varje beredningsgrupp.

Processen att ta fram en ny beredningsorganisation har involverat de medicinska och farmaceutiska fakulteterna, företrädare för patientorganisationer, beredningsgruppsordföranden samt ledamöter i styrelse, ämnesråd och kommittéer med medicinsk eller klinisk kompetens.

– Vi skickade också ut en enkät till alla som sökte projektbidrag 2019 inom medicin och hälsa. I den frågade vi vilken beredningsgrupp de hade valt för sin ansökan om indelningen varit som i det nya förslaget. Det gav oss en bra bild av hur ansökningarna kommer att fördela sig över beredningsgrupperna, säger Jan-Ingvar Jönsson.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Invigning av excellenscentret Livets kemiska mekanismer

    Den 12 april invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Livets kemiska mekanismer – ett tvärvetenskapligt center för forskning om livets kemi. På seminariet deltar bland andra Vetenskapsrådets huvudsekretera...

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.