Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Ny indelning av beredningsgrupper inom medicin och hälsa
Indelning av beredningsgrupperna för medicin och hälsa ändras från om med 2020. Syftet är att göra det lättare för forskare att hitta rätt beredningsgrupp för sin ansökan.
Den tidigare indelningen av beredningsgrupper var baserad på sjukdomsgrupper och organ. Den nya indelningen baserar sig istället på system.
– Forskningen inom det medicinska fältet har blivit allt mer multidisciplinärt. Många sjukdomar påverkar flera olika organ och det finns många cellulära och fysiologiska processer som hänger ihop i samma vävnad eller organ. Det kan till exempel handla om metabola sjukdomar eller inflammatoriska tillstånd, säger Jan-Ingvar Jönsson som är huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet.
Den nya indelningen gör att beredningsgrupperna blir mer homogena. Det kommer att ge bättre diskussioner på beredningsgruppsmötena, framhåller han.
– Till varje beredningsgrupp finns ett antal underrubriker som ska ge vägledning till forskarna att hitta den grupp som kan ge en optimal bedömning. Det är därför viktigt som sökande att noggrant titta på vilka ämnesområden som faller under varje beredningsgrupp.
Processen att ta fram en ny beredningsorganisation har involverat de medicinska och farmaceutiska fakulteterna, företrädare för patientorganisationer, beredningsgruppsordföranden samt ledamöter i styrelse, ämnesråd och kommittéer med medicinsk eller klinisk kompetens.
– Vi skickade också ut en enkät till alla som sökte projektbidrag 2019 inom medicin och hälsa. I den frågade vi vilken beredningsgrupp de hade valt för sin ansökan om indelningen varit som i det nya förslaget. Det gav oss en bra bild av hur ansökningarna kommer att fördela sig över beredningsgrupperna, säger Jan-Ingvar Jönsson.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 21 november 2023
Den kliniska forskningen är nödvändig för att utveckla och förbättra vården i Sverige. Nu har Vetenskapsrådet tagit reda på vad forskare och forskarstudenter själva anser om sina förutsättningar att kunna ägna sig åt klinisk forskning.
-
Publikation |
Publicerad 21 november 2023
Denna rapport identifierar utmaningar för kliniska forskare i Sverige. Den bygger på frågor som Vetenskapsrådet ställt till forskare och forskarstudenter om deras förutsättningar att ägna sig åt klinisk forskning. Forskarna svarar på vilka förutsättn...
-
Nyhet |
Publicerad 8 september 2023
Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa välkomnar nu förslag på ledamöter till beredningsgrupperna 2024. Läs instruktionerna och skicka gärna in ditt förslag så snart som möjligt, dock senast 30 november 2023.