Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Vetenskapsrådet gör särskild satsning på virusforskning

Just nu pågår spridning av Coronaviruset runt om i världen. Även i framtiden kommer vi att drabbas av globala virusinfektioner. För att vi ska stå bättre rustade inför nästa utbrott av virus, gör Vetenskapsrådet en särskild satsning på virusforskning.

Svensk forskning om cellulära och molekylära mekanismer för virusinfektioner står sig bra internationellt. Det gör även forskning om hur infektioner uppstår och utvecklas samt identifiering av ”mål” (targets) för nya läkemedel. Men det finns också kunskapsluckor. Vi har till exempel begränsat med forskning om virus som utgör pandemiska hot, och om virus som orsakar vanliga infektioner. Vi saknar också fungerande medicin och vaccin för de flesta virussjukdomar.

Vetenskapsrådet kartlägger nu den virusforskning som bedrivs i Sverige. I vår bjuder vi in forskare och intressenter till en workshop där vi tillsammans ska identifiera kunskapsluckor och enas om vilken insats som gör bäst nytta för att stärka svensk forskning och kunskap inom området.

– Vetenskapsrådet planerar att utlysa medel för forskning om virusinfektioner som inte är behandlingsbara i nuläget, för att bidra till långsiktig uppbyggnad av forskningsområdet i Sverige. Resultatet av workshopen kommer hjälpa oss med inriktningen på utlysningen, säger Jan-Ingvar Jönsson som är huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  3. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.