Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Ny rapport: Vad har Linnéstödet inneburit för svensk forskning?

Vetenskapsrådet och Formas har finansierat 40 Linnécenter med totalt 2,7 miljarder kronor under åren 2006–2018. Nu har vi gjort en slutlig utvärdering. Fick Linnéstödet önskad effekt? Vad har det inneburit för svensk forskning?

En panel med internationella experter har genomfört utvärderingen och ger satsningen högt betyg. Linnéstödet har gjort det möjligt att bygga upp framgångsrika forskningsmiljöer och har bidragit till en internationalisering vid svenska lärosäten genom rekrytering av doktorander och postdoktorer från andra länder. Dessutom har flera Linnécenter varit framgångsrika i att få extern finansiering från bland annat Europeiska forskningsrådet ERC. Den tioåriga finansieringen har även möjliggjort mer riskfylld forskning som också har lett till en del banbrytande upptäckter.

– Det är glädjande att ta del av den internationella panelens mycket positiva utlåtande om den forskning som bedrivits inom ramen för Linnéstödet och vad denna typ av stöd har betytt för svensk forskning. Experternas syn på betydelsen av starka forskningsmiljöer ligger också i linje med vad Vetenskapsrådet för fram både i vår vägvalsrapport och i vårt inspel till den forskningspolitiska propositionen. De rekommendationer som presenteras i rapporten kommer också att bli viktiga för våra fortsatta strategidiskussioner, säger Sven Stafström, generaldirektör på Vetenskapsrådet.

Slututvärderingen av Linnéstödet presenterades på konferensen The National Centre of Excellence Investments Conference. Under konferensen presenterades även slututvärderingarna av regeringens strategiska forskningsstöd till forskningsmiljöerna Forte Centres of Excellence, Berzelii centra och Vinn Excellence-centra.

Här kan du se en webbsändning av konferensen Länk till annan webbplats..

Ladda ner rapporten med slututvärderingen av Linnéstödet

Linnéstödet

Linnéstödet presenterades som en ny bidragsform i regeringens forskningspolitiska proposition 2004. Bidraget skulle utveckla strategiska och internationellt konkurrenskraftiga forskningsgrupper vid svenska universitet och högskolor. Totalt har 40 miljöer vid tio lärosäten finansierats i två omgångar, 2006–2016 och 2008–2018. Respektive miljö har fått mellan fem och tio miljoner kronor per år.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  2. Nätverksmöte för Vetenskapsrådets excellenscenter

    Med detta möte vill vi etablera Nätverket för excellenscenter och bjuder in forskare i de 15 centrumbildningar som startat sin verksamhet i januari 2024. Tanken är att ge möjlighet till idéutbyte mellan centren.

  3. Svensk forskning kan lyftas utan en dyr omorganisation

    Vetenskapsrådet avstyrker förslaget om tre nya myndigheter i vårt svar på remissen Ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation (SOU 2023:59). Vi menar att förslaget har ett för snävt systemperspektiv och att kvalitetsperspektiv...