Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Arbeta och studera hemma med hjälp av Sunet

Regeringens rekommendationer om distansundervisning och distansarbete gör att väldigt många fler än vanligt kommer att behöva använda Sunets nät och it-tjänster. Sunet tar därför höjd för den ökade belastningen.

Sveriges lärosäten, museer och andra organisationer som är kopplade till forskning och högre utbildning får internetförbindelse via Sunets nät. Många använder också it-tjänster från Sunet.

En sådan är e-mötestjänsten Zoom, en annan är Play som gör att kan du lagra och dela med dig av ljud och bild. Ytterligare en är Sunets lärplattform som gör det möjligt för lärare, studenter och administratörer att samarbeta i en virtuell kursmiljö.

Maria Häll

Maria Häll, avdelningschef på Sunet, Vetenskapsrådet

De nya rekommendationerna från regeringen om distansundervisning och hemmajobb från och med den 18 mars innebär en ökad belastning på dessa it-tjänster. Men Maria Häll, som är avdelningschef på Sunet på Vetenskapsrådet, menar att både nätet och it-tjänsterna klarar trycket.

– Det är precis det här som Sunet är byggt för – att klara stor belastning i hela landet. Nu i kristider jobbar vi extra hårt med att kunna serva hela högskolesverige, säger Maria Häll.

Ett sätt att ta höjd för ökad belastning är att Sunet med Nordunets hjälp nu på kort tid fått en lösning på plats så att upp till 120 000 användare kan använda Zoom samtidigt i Norden.

– En möjlig flaskhals med distansundervisning kan däremot vara studenternas uppkopplingar hemifrån mot internet. Den delen ligger utanför Sunets kontroll och där får studenterna vid eventuella problem kontakta sina internetleverantörer, säger Maria Häll.

Läs om de olika tjänsterna på Sunets webbplats Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Sunetdagarna våren 2024

    Sunetdagarna är en mötesplats för dig som arbetar med nät, identitet, säkerhet och IT-tjänster och riktar sig till personer verksamma vid universitet och högskolor samt andra Sunetanslutna organisationer. I vår arrangeras Sunetdagarna 23–25 april på ...

  2. Sunetdagarna hösten 2023

    Sunetdagarna är för dig som arbetar i en Sunetansluten organisation eller är intresserad av Sunets verksamhet. På Sunetdagarna berättar vi vad som pågår inom Sunet och tar upp frågor om it och digitalisering.

  3. Sunetdagarna 2023

    Är du intresserad av frågor som rör it och digitalisering? På Sunetdagarna får du träffa andra inom högskolesektorn och ta del av intressanta föreläsningar, demos och workshops.