Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Zoom-tjänsten från Sunet skiljer sig från den publika versionen
Många lärosäten använder sig just nu av Sunets e-mötestjänst Zoom för att kunna bedriva distansutbildning. Det amerikanska bolaget Zoom har fått kritik för bristande säkerhet men för användare av Sunets Zoom-tjänst är riskerna betydligt mindre.
Sunet har en egen licens av Zoom som driftas av Nordunet, den gemensamma organisation som knyter samman nordiska forsknings- och utbildningsnätverk. Därför berörs inte svenska lärosäten av flera av de integritetsfrågor som lyfts i media. Data från lärosätenas Zoom-möten skickas till exempel inte vidare till Zooms servrar i USA utan lagras på servar i Norden.
– Det är viktigt att inte blanda ihop den publika tjänsten Zoom med den version av Zoom som våra lärosäten använder sig av. När vi upphandlade nytt e-mötesverktyg för ett antal år sedan var ett grundkrav att tjänsten skulle driftas inom Norden. Detta för att undvika en del av de integritets- och säkerhetsfrågor vi nu ser för de publika användarna av Zoom, säger Valter Nordh, en av teknikcheferna på avdelningen för Sunet och anknutna tjänster vid Vetenskapsrådet.
Sunets egna Zoom-installation bygger också på att lärare och studenter enbart kan få tillgång till tjänsten efter inloggning via sitt lärosäte. Det betyder att företaget Zoom inte har tillgång till användarnas lösenord.
– De fall av hackade Zoom-lösenord som diskuteras påverkar därför inte våra användare ute på lärosätena, säger Valter Nordh.
RELATERAT INNEHÅLL
Mer inom samma ämne
-
Evenemang |
Publicerad 7 januari 2025
Välkommen till Sunetdagarna – en mötesplats för dig som arbetar med nät, identitet, säkerhet och IT-tjänster vid universitet och högskolor samt andra Sunetanslutna organisationer. Under våren arrangeras Sunetdagarna på Luleå tekniska universitet 6-8 ...
Nyckelord:
-
Nyhet |
Publicerad 20 december 2024
Så fick vi en tidig julklapp i form av regeringens forsknings- och innovationsproposition för 2025–2028, ”Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta”. En ökning på 6,5 miljarder kronor fram till 2028 är ingen dålig julklapp. Av dessa ...
-
Nyhet |
Publicerad 19 december 2024
I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 800 ansökningar om forskningsbidrag. 860 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,55 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten och 2,81 miljarder till forskningsinfrastruktur.