Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Zoom-tjänsten från Sunet skiljer sig från den publika versionen

Många lärosäten använder sig just nu av Sunets e-mötestjänst Zoom för att kunna bedriva distansutbildning. Det amerikanska bolaget Zoom har fått kritik för bristande säkerhet men för användare av Sunets Zoom-tjänst är riskerna betydligt mindre.

Sunet har en egen licens av Zoom som driftas av Nordunet, den gemensamma organisation som knyter samman nordiska forsknings- och utbildningsnätverk. Därför berörs inte svenska lärosäten av flera av de integritetsfrågor som lyfts i media. Data från lärosätenas Zoom-möten skickas till exempel inte vidare till Zooms servrar i USA utan lagras på servar i Norden.

– Det är viktigt att inte blanda ihop den publika tjänsten Zoom med den version av Zoom som våra lärosäten använder sig av. När vi upphandlade nytt e-mötesverktyg för ett antal år sedan var ett grundkrav att tjänsten skulle driftas inom Norden. Detta för att undvika en del av de integritets- och säkerhetsfrågor vi nu ser för de publika användarna av Zoom, säger Valter Nordh, en av teknikcheferna på avdelningen för Sunet och anknutna tjänster vid Vetenskapsrådet.

Sunets egna Zoom-installation bygger också på att lärare och studenter enbart kan få tillgång till tjänsten efter inloggning via sitt lärosäte. Det betyder att företaget Zoom inte har tillgång till användarnas lösenord.

– De fall av hackade Zoom-lösenord som diskuteras påverkar därför inte våra användare ute på lärosätena, säger Valter Nordh.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Kontakt

Mer inom samma ämne

  1. Sunetdagarna hösten 2024

    Sunetdagarna är för dig som arbetar i en Sunetansluten organisation eller är intresserad av Sunets verksamhet. På Sunetdagarna berättar vi vad som pågår inom Sunet och tar upp frågor om it och digitalisering.

  2. Vetenskapsrådet ska ta fram underlag till svensk kvantstrategi

    Vetenskapsrådet har fått i uppdrag att ta fram ett underlag till en nationell kvantstrategi för perioden 2025–2030. Målet är att stärka Sveriges position inom kvantteknologi genom förbättrad forskning, utbildning, innovation och internationella samar...

  3. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

    Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni och 28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från V...