Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Nytt kansli ska samordna insatser för ESS och MAX IV

Under 2020 etablerar Vetenskapsrådet och Vinnova ett gemensamt kansli som ska arbeta för att maximera Sveriges användning av forskningsanläggningarna European Spallation Source, ESS, och Max IV i Lund.

Kansliet etableras på uppdrag från regeringen och den övergripande målsättningen är att maximera nyttan för Sverige genom att bidra med en helhetssyn i samordnandet av nationella insatser mot forskningsanläggningarna i Lund.

Under 2020 kommer kansliet att arbeta fram en nationell implementeringsplan tillsammans med aktörer inom området och de grupper som på olika sätt ska använda och dra nytta av anläggningarna. Syftet med implementeringsplanen, som ska sträcka sig fram till 2028, är att samlas kring en gemensam målbild med tidsatta och uppföljningsbara mål.

Mikaela Rapp

Mikaela Rapp, kansliansvarig

– Det är ett uppdrag som känns både spännande och angeläget. Implementationsplanen ger oss möjlighet att sätta in insatser i rätt tid och där de bäst behövs, säger Mikaela Rapp som är ansvarig för det nya kansliet.

Mikaela Rapp kommer närmast från stiftelsen Stockholm Science City där hon arbetade för att stärka ekosystemet i Hagastadens framväxande life science kluster. Bakom sig har hon också många års erfarenhet som forskare på storskaliga forskningsinfrastrukturer, både inom akademi och näringsliv. Sedan 16 mars arbetar hon med att dra igång kansliet tillsammans med medarbetare från både Vinnova och Vetenskapsrådet.

– Satsningarna i Lund är otroligt viktiga, både för att de möjliggör forskning i världsklass, men också för att de sätter Sverige på kartan som en big science-nation, säger Mikaela Rapp.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.