Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Intensivvårdsdata viktiga i forskning om covid-19

Nu är det enklare för forskare att se vilken sorts data som finns i Svenska Intensivvårdsregistret, SIR. Registret har anslutits till metadataverktyget RUT.

Ett särskilt aktuellt register dessa dagar är Svenska Intensivvårdsregistret, SIR, som dagligen rapporterar om antalet inlagda patienter med covid-19 på svenska intensivvårdsavdelningar. Representanter från SIR har arbetat intensivt tillsammans med Vetenskapsrådet för att dokumentera registrets innehåll i RUT och på så sätt göra det mer tillgängligt för forskning.

Göran Karlström

Göran Karlström är en av grundarna av svenska intensivvårdsregistret och har följt arbetet på nära håll i sin roll som administrativt och ekonomiskt ansvarig för SIR.

– Vi ser att RUT kan utvecklas till en fantastisk källa till överblick och maximerad nytta av register inom såväl forskning som hälso-och sjukvård. RUT skulle kunna vara ett nationellt facit för variabler, deras kodning och inbördes relationer. Sverige behöver ett verktyg som RUT, eller ett annat liknande för att kunna uppnå en bättre standardisering både för dokumentation och uppföljning.

Det finns stor potential i att knyta samman satsningar på förbättrad vårddokumentation inom hälso- och sjukvården med Vetenskapsrådets arbete. RUT är redan idag ett verktyg som bidrar till att fokusera på det ökande behovet av FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) data. RUT beskriver metadata på ett standardiserat sätt så att forskaren effektivare kan kombinera information från flera olika datakällor. I slutänden ökar det kvaliteten på forskning och uppföljning baserad på registerdata.

RUT – Register Utiliser Tool

Tjänsten underlättar för forskare att få överblick över vilka variabler som finns tillgängliga i svenska register, hur lämpliga de är att använda i en studie och om och hur de kan kopplas ihop. Användaren kan söka efter variabler och begrepp utan att känna till deras exakta namn eller i vilka register de finns. Variablerna kan sedan sparas i en urvalslista som kan användas som stöd i dialogen med registerhållaren kring en eventuell databeställning.

RUT innehåller metadata från myndighetsregister, kvalitetsregister och biobanksprovsamlingar strukturerade enligt ett internationellt metadataramverk. Nya register ansluts kontinuerligt. Huvuddelen av metadata och begrepp i RUT är på svenska men ett antal register har genomfört så kallad semantisk mappning till internationella ontologier och terminologier. Sådan mappning möjliggör maskinläsbarhet och är en förutsättning för AI-applikationer.

Register Utiliser Tool (RUT) utvecklas och finansieras av Vetenskapsrådet.

 

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Ny webbplats ska ge kunskapsstöd för registerforskning och hälsodata

    Vetenskapsrådet utvecklar en webbplats med ett samlat kunskapsstöd som ska göra det lättare att använda register- och hälsodata inom forskning, innovations- och kvalitetsarbete.

  2. Kvalitetsregister för forskning 2024

    Välkommen till 2024 års konferens om kvalitetsregister. Konferensen vänder sig till dig som har användning av kunskap om kvalitetsregister inom akademi, industri, myndighet eller hälso-och sjukvård.

  3. Registerforskning 2023

    I år kombineras Registerforskning 2023 med the Swedish Register-Based Research Summit till en tvådagarskonferens. Välkommen!