Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Kliniska Studier Sverige får 12 miljoner för att stödja studier om covid-19

De sex regionala noderna inom samarbetet Kliniska Studier Sverige får bidrag om totalt 12 miljoner kronor, 2 miljoner vardera, för att utöka möjligheterna att stödja kliniska studier med koppling till covid-19.

Vetenskapsrådet har fått i uppdrag av regeringen att tillfälligt stärka verksamheten inom Kliniska Studier Sverige för att öka möjligheterna för kliniska forskare i Sverige att genomföra kliniska studier kopplade till sjukdomen covid-19.

Bidragen till de sex regionala noderna är en del av det utökade anslaget på 100 miljoner kronor som Vetenskapsrådet, i samarbete med Vinnova, ska fördela till forskning och innovation som kan bidra till att stoppa utbredningen av covid-19 och förhindra framtida pandemiutbrott. Vetenskapsrådet och Vinnova ser satsningen på Kliniska Studier Sverige som en viktig och gemensam prioritering.

Kliniska Studier Sverige är ett samarbete mellan Sveriges sex samverkansregioner, genom regionala noder, som finansieras och stöds av Vetenskapsrådet. Samarbetet går ut på att stärka förutsättningarna att bedriva kliniska studier.


Noderna inom Kliniska Studier Sverige erbjuder olika typer av stöd till företag, akademi och hälso- och sjukvård, i arbetet med en klinisk studie. De arbetar också bland annat med att sammanställa och tillgängliggöra data och statistik, samt följa upp pågående studier.

Anne Ramnemark

Anne Ramnemark

− Noderna har stort fokus på kliniska studier kring covid-19 nu och detta extra bidrag innebär att vi kan stärka upp arbetet ytterligare. Vi stöttar kliniska studier med det mesta, vilket kan bidra till att studier kan komma igång snabbare och löpa på smidigare. Just nu är det dessutom mycket personal som vanligtvis bedriver forskning i sin tjänst som måste rycka in i den vanliga vården, vilket gör stödet från noderna extra viktigt, säger Anna Ramnemark, nodföreståndare för den regionala noden Forum Norr.

Beslutet om bidragen till noderna gäller under förutsättning att Vetenskapsrådet får de anslag som aviserats. Detta fastställs i vårändringsbudgeten som beslutas av riksdagen den 16 juni. Efter en utökad inventering av resursbehoven hos noderna planeras för ytterligare förstärkning på 12 miljoner kronor.

Läs mer om nodernas arbete på kliniskastudier.se Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  2. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.

  3. Så blev finansieringsåret 2023

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 600 ansökningar* om forskningsbidrag. Drygt 1 000 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,95 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten.