Pressmeddelande

Pressmeddelande

Publicerad den

Uppdaterad den

Ny nationell portal tillgängliggör forskningsdata om covid-19

Idag lanseras en nationell dataportal för forskning om covid-19, koordinerad av SciLifeLab och Vetenskapsrådet. Det blir nu enklare för forskare att hitta och dela relevanta forskningsdata.

Framsteg i forskningen kring coronaviruset drivs i hög grad av att forskningsdata snabbt kan delas världen över. EU-kommissionen synliggör därför forskningsdata och metadata från forskning om covid-19 på en gemensam öppen dataplattform inom ramen för det europeiska öppna forskningsmolnet (EOSC). Satsningen är ett samarbete mellan EU-kommissionen och det europeiska molekylärbiologiska laboratoriet (EMBL) där Sverige är medlem.

Nu lanseras en svensk covid-19-dataportal som ska samordnas med den europeiska portalen. Den riktar sig till forskare inom alla ämnesområden, men är även öppen för allmänheten. Portalen drivs av SciLifeLab och Vetenskapsrådet ansvarar för samordningen mot det europeiska initiativet.

– Vetenskapsrådet är glada att kunna medverka till att detta realiseras, säger Sofie Björling, chef för avdelningen för forskningsinfrastruktur på Vetenskapsrådet. Inom ramen för vårt regeringsuppdrag att samordna det nationella arbetet med att införa öppen tillgång till forskningsdata är vi mycket engagerade i det europeiska arbetet med EOSC. Detta är det första konkreta exemplet på hur EOSC är tänkt att fungera, det vill säga att data som uppfyller FAIR-principerna görs tillgängliga.

I portalen kan forskare hitta olika slags data om covid-19 och dela med sig av sina data, både nationellt och internationellt. Här finns också tjänster och verktyg som kan vara användbara i arbetet med forskningsdata – till exempel system för gemensamma arbetsytor, datapublicering, kommunikationssystem och riktlinjer för datahantering.

– Utvecklingen kring coronapandemin visar med all önskvärd tydlighet på betydelsen av öppen och transparent forskning. Genom att dela data med forskare över hela världen ökar vi forskningstakten, möjliggör mer omfattande studier, och gör det möjligt för vem som helst att ta del av den forskning som bedrivs, granska metoder och försöka reproducera resultat, säger Johan Rung som är chef för SciLifeLabs datacenter.

SciLifeLab

SciLifeLab är ett nationellt center för molekylära biovetenskaper med fokus på forskning inom hälsa och miljö. Centret är ett samarbete mellan fyra universitet; Karolinska institutet, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms universitet och Uppsala universitet.

Kontaktperson är Johan Rung, chef för SciLifeLabs datacenter, johan.rung@scilifelab.uu.se

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Forskarnas väg till öppen tillgång till publikationer

    Hur genomför vi övergången till öppen tillgång till publikationer? Vilket stöd behövs och vilka incitament kan underlätta? Det kommer en panel med representanter för olika delar av forskningssystemet att diskutera vid ett digitalt seminarium.

  2. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.

  3. Forskares syn på publicering med öppen tillgång – en enkätstudie

    Denna rapport sammanfattar resultaten av en enkätundersökning riktad till forskare vid svenska lärosäten, som Vetenskapsrådet genomfört i samverkan med Riksbankens Jubileumsfond och Östersjöstiftelsen. Syftet med enkäten var att undersöka forskares i...