Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Stort intresse för utlysningen om coronavirus och covid-19

257 ansökningar har kommit in i utlysningen av projektbidrag för forskning om coronavirus och covid-19. I juli blir det klart vilka som beviljas medel.

Utlysningen var öppen under två veckor och stängde 2 juni. Den vände sig till forskare inom medicin och hälsa, klinisk behandlingsforskning, humaniora och samhällsvetenskap och naturvetenskap och teknikvetenskap. Bland ansökningarna finns alla ämnesområden representerade och den föreslagna forskningen handlar om allt från grundforskning till kliniska studier.

Nu startar ett intensivt beredningsarbete där ett 30-tal internationella forskare ska bedöma de 257 ansökningarna. Målsättningen är att vi ska kunna publicera vilka som har beviljas medel i början av juli 2020.

– Det höga söktrycket visar att det finns många forskare ute på lärosätena som har idéer kring hur coronapandemin kan bekämpas. Jag har stora förhoppningar om att forskningen snabbt kan fylla viktiga kunskapsluckor om coronaviruset och covid-19. Vi har aldrig tidigare genomfört en utlysning med så här tajta tidsramar men det är också en extraordinär situation som världen befinner sig i, säger Sven Stafström, Vetenskapsrådets generaldirektör.

Om utlysningen

Forskningen som får stöd ska generera tillförlitliga och implementerbara resultat redan under den tid bidraget används, det vill säga senast 31 december 2021.

Fokus ligger på forskning som kan dämpa utbredningen och effekterna av den pågående coronapandemin, men också på forskning som syftar till att förhindra framtida pandemier. Det kan till exempel handla om medicintekniska produkter, behandlingsmetoder, läkemedel, vaccin, diagnostik, smittmekanismer och patogenes för covid-19. Det kan också gälla datadriven forskning och frågeställningar som rör epidemiologi och folkhälsa kopplad till covid-19.

Budgetramen planeras vara cirka 30 miljoner kronor. Medlen kommer från den satsning på forskning om coronaviruset som regeringen föreslog i vårändringsbudgeten för 2020.

Till den stängda utlysningen

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Hög kvalitet på forskning om postcovid och covid-19-vaccin

    Hög kvalitet och goda möjligheter att bidra till samhällsnytta sammanfattar de beviljade ansökningar inom satsningarna på forskning om postcovid respektive uppföljningsstudier av covid-19-vaccin. När det gäller studier av covid-19-vaccin kan fler rik...

  2. Finansiering av uppföljningsstudier av covid-19-vaccinering – redovisning av uppdrag

    I regleringsbrevet för 2021 fick Vetenskapsrådet i uppdrag att finansiera uppföljningsstudier av covid-19-vacciner. Efter dialog med såväl hälso- och sjukvården som relevanta myndigheter utlystes bidrag till forskningsmiljöer för uppföljningsstudier ...

  3. Finansiering av forskning om långvariga symptom till följd av genomgången covid-19-sjukdom – redovisning av uppdrag

    I regleringsbrevet för 2021 fick Vetenskapsrådet i uppdrag att finansiera forskning om långvariga symptom till följd av covid-19. Efter dialog med Socialstyrelsen, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU), patientföreträdare samt ...