Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Madeleine Durbeej-Hjalt ny huvudsekreterare för medicin och hälsa

Hon är professor i muskelbiologi och en stor förespråkare av grundläggande forskarinitierad forskning. Men Madeleine Durbeej-Hjalt ser att en av de viktigaste uppgifterna just nu är att ta hänsyn till den pågående pandemin och dess följder.

Vetenskapsrådets nya huvudsekreterare för medicin och hälsa heter Madeleine Durbeej-Hjalt och är sedan 2010 professor i muskelbiologi vid Lunds universitet. Hennes forskning kretsar kring ovanliga muskelsjukdomar, så kallade muskeldystrofier. Madeleine Durbeej-Hjalt har lång erfarenhet som forskningsledare och är sedan 2018 prefekt vid institutionen för experimentell medicinsk vetenskap vid Lunds universitet.

Madeleine Durbeej Hjalt

Foto: Agata Garpenlind

– Min långa erfarenhet som forskningsledare och min gedigna erfarenhet av verksamhetsledning och strategiarbete är erfarenheter som jag tror att jag kan dra nytta av i min roll som huvudsekreterare, säger Madeleine Durbeej-Hjalt.

Som huvudsekreterare för medicin och hälsa vill hon verka för en fortsatt excellent bedömningsprocess – att de allra bästa forskarna deltar i bedömningsarbetet. En annan viktig fråga är ökade forskningsanslag i dialog med forskarsamhället.

– Jag vet hur det är att vara forskare. Det är ett fantastiskt yrke, fritt och kreativt men samtidigt är det extremt konkurrensutsatt när det gäller forskningsmedel, publicering och tjänstetillsättningar.

Madeleine Durbeej-Hjalt är en stor förespråkare av grundläggande forskarinitierad forskning, men ser att en av de viktigaste uppgifterna just nu är att ta hänsyn till den pågående pandemin och dess följder.

– Vi behöver fundera på vilken slags forskning vi ska investera i för att vara bättre förberedda inför nästa pandemi.

Madeleine Durbeej-Hjalt tillträder som ny huvudsekreterare för medicin och hälsa 15 augusti 2020.

På Vetenskapsrådet finns fem huvudsekreterare med hög vetenskaplig kompetens som bidrar till verksamheten med kunskap och erfarenhet

Huvudsekreterarna ingår i myndighetens ledningsråd och initierar, driver och följer upp frågor inom sina respektive områden. Huvudsekreterarna är aktiva forskare och som regel anställda på Vetenskapsrådet på deltid i högst sex år.

Läs mer om Vetenskapsrådets huvudsekretarare

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  3. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.