Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Forskning med bidrag från Vetenskapsrådet får Nobelpris

Emmanuelle Charpentier är en av mottagarna av Nobelpriset i kemi. Tillsammans med Jennifer A. Doudna har hon upptäckt ett av genteknikens skarpaste verktyg: gensaxen. En del av upptäckterna gjordes vid Umeå universitet med finansiering av Vetenskapsrådet.

Gensaxen CRISPR/Cas9 ger forskare möjlighet att förändra arvsmassan i djur, växter och mikroorganismer. Tekniken har revolutionerat de molekylära livsvetenskaperna, bidrar till nya cancerterapier och kan göra verklighet av drömmen om att bota ärftliga sjukdomar.

– Gensaxen är en fantastisk upptäckt och ett utmärkt exempel på hur grundforskning leder till stor nytta för mänskligheten. Den här typen av fri forskarinitierad forskning, utan krav på inriktning, är helt nödvändig för att förstå och lösa kända och framtida samhällsutmaningar. Vi är stolta över att ha varit med och finansierat forskningen som nu får pris, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström.

Under 2008–2017 var Emmanuelle Charpentier verksam på MIMS-labbet vid Umeå universitet med finansiering från Vetenskapsrådet. Det var där och då som hon gjorde några av sina banbrytande upptäckter.

Kungliga Vetenskapsakademiens pressmeddelande Länk till annan webbplats.

Nyhet från Umeå universitet: Upptäckt vid Umeå universitet tilldelas Nobelpriset i kemi Länk till annan webbplats.

Tidningen Curie om Emmanuelle Charpentiers forskning vid MIMS-labbet Länk till annan webbplats.

SweCris med detaljer om projektet CRISPR/CAS som finansierats av Vetenskapsrådet Länk till annan webbplats.


Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Invigning av excellenscentret Livets kemiska mekanismer

    Den 12 april invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Livets kemiska mekanismer – ett tvärvetenskapligt center för forskning om livets kemi. På seminariet deltar bland andra Vetenskapsrådets huvudsekretera...

  2. Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

    Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.

  3. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.