Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Så kan Vetenskapsrådets arbete inom klinisk forskning förbättras

Idag har Vetenskapsrådet två kommittéer inom klinisk forskning. På uppdrag från regeringen har myndigheten gjort en översyn av kommittéerna och tagit fram rekommendationer om hur arbetet kan utvecklas. Vi föreslår bland annat att kommittén för kliniska studier ska läggas ner och att det ska finnas en särskild huvudsekreterare för klinisk forskning.

I uppdraget ingick också att analysera hur verksamheten kan utvecklas för att öka kvaliteten på kliniska studier i Sverige och öka antalet företagsfinansierade studier i Sverige. Våra rekommendationer handlar därför även om insatser som kan bidra till målsättningarna i regeringens life science-strategi.

  • Behåll struktur och uppdrag för kommittén för klinisk behandlingsforskning.
  • Ge kommittén för klinisk behandlingsforskning extra medel till satsningar för att bygga upp primärvårdens forskningskapacitet.
  • Avveckla kommittén för kliniska studier.
  • Låt uppdraget att stödja och utveckla förutsättningarna för kliniska studier i Sverige ligga kvar hos Vetenskapsrådet. Överlåt åt ledningen att ta beslut om hur medel för nationell samordning av kliniska studier ska fördelas.
  • Det ska finnas en särskild huvudsekreterare med hög vetenskaplig kompetens inom klinisk forskning som ska arbeta nära huvudsekreteraren för medicin och hälsa.
  • Öka de ekonomiska resurserna till det nationella samarbetet Kliniska Studier Sverige.
  • Stärk life science-kontoret genom utökade resurser och en organisation som effektivt kan samordna åtgärder och satsningar inom life science.
  • Upprätta en nationell överenskommelse mellan staten och hälso- och sjukvårdshuvudmännen om långsiktiga satsningar för att främja infrastruktur och kompetensförsörjning för klinisk forskning.

Mer samverkan och förbättrad infrastruktur

För att utveckla förutsättningarna för den kliniska forskningen och därmed stärka kvaliteten behövs mer samverkan – både internt och externt. Därför vill Vetenskapsrådet dels skapa en tydligare intern samordning för myndighetens olika uppdrag inom life science, dels tillgodose behovet av förankring genom mer samarbete med andra aktörer inom området. I detta arbete har life science-kontoret en nyckelroll.

Förbättringar i infrastruktur och stöd för att kunna bedriva kliniska studier är något som alla aktörer, inklusive life science-företagen, har nytta av. Ett led i detta är att utveckla Vetenskapsrådets samarbete med Vinnova, framförallt när det gäller stöd till små och medelstora företag som vill bedriva klinisk forskning men som ofta saknar kunskap, nätverk och resurser. Även samarbetet mellan innovationsstödssystemet och Kliniska Studier Sverige behöver utvecklas.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  2. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.

  3. Så blev finansieringsåret 2023

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 600 ansökningar* om forskningsbidrag. Drygt 1 000 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,95 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten.