Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Mattias Marklund ny huvudsekreterare för naturvetenskap och teknikvetenskap

Han är professor i teoretisk fysik vid Göteborgs universitet och har ett stort intresse för strategiska och forskningspolitiska frågor. I sin nya roll vill han bland annat jobba för mer samverkan mellan olika aktörer inom naturvetenskap och teknikvetenskap.

Vetenskapsrådets nya huvudsekreterare för naturvetenskap och teknikvetenskap heter Mattias Marklund och är sedan 2019 professor i teoretisk fysik vid Göteborgs universitet. Hans forskningsområde omfattar plasmafysik, partikelacceleration, lasrar och extremstarka ljuspulser.

–Min relativt breda erfarenhet av naturvetenskaplig forskning, både grundläggande och tillämpad forskning, är något som jag tror att jag kan dra nytta av i min roll som huvudsekreterare. Särskilt i kontakter med till exempel forskningsmiljöer och finansiärer, säger Mattias Marklund.

Mattias Marklund

Foto: Henrik Sandsjö

–Jag hoppas också få tillfälle att driva frågan om att popularisera vetenskap i andra forum än de rent akademiska.

Som huvudsekreterare för naturvetenskap och teknikvetenskap vill Mattias Marklund arbeta för att hitta möjligheter till fler samarbeten mellan olika aktörer inom svensk forskning.

–Samspelet mellan infrastruktursatsningar och finansiering av individuella forskningsverksamheter är intressant, särskilt vilken roll universiteten kan ha i detta.

Mattias Marklund tillträder som ny huvudsekreterare för naturvetenskap och teknikvetenskap 1 december 2020.

 

På Vetenskapsrådet finns fem huvudsekreterare med hög vetenskaplig kompetens som bidrar till verksamheten med kunskap och erfarenhet

Huvudsekreterarna ingår i myndighetens ledningsråd och initierar, driver och följer upp frågor inom sina respektive områden. Huvudsekreterarna är aktiva forskare och som regel anställda på Vetenskapsrådet på deltid i högst sex år.

Läs mer om Vetenskapsrådets huvudsekretarare

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL

Mer inom samma ämne

  1. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

  2. Nytt forskningssamarbete med USA inom bland annat 6G, kvantteknologi och cancer

    Vetenskapsrådet och Vinnova har tecknat en femårig avsiktsförklaring med amerikanska National Science Foundation (NSF), som ska underlätta forsknings- och innovationssamarbeten mellan Sverige och USA.

  3. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.