Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

ALF-medel för 2020 kan användas även nästa år

Coronapandemin har påverkat ALF-regionernas möjligheter att bedriva klinisk forskning. Nu gör regeringen ett tillägg i ALF-avtalet så att regionerna kan använda 2020 års medel även under 2021.

De regioner som får ALF-medel för klinisk forskning, utbildning av läkare och utveckling av hälso- och sjukvården har varnat för att hundratals forskningsmiljoner inte kommer att kunna användas under 2020. Enligt det nuvarande ALF-avtalet måste outnyttjade medel betalas tillbaka. Regeringen har beslutat om att teckna ett tilläggsavtal som gör det möjligt för regionerna att använda årets ALF-medel även under 2021.

Läs pressmeddelandet på regeringens webbplats Länk till annan webbplats.

Utvärderingen av forskningens kvalitet skjuts fram

Pandemin får även konsekvenser för utvärderingen av den kliniska forskningens kvalitet i ALF-regionerna. Med anledning av den stora belastningen i hälso- och sjukvården flyttar Vetenskapsrådet fram utvärderingen till 2022.

Om utvärderingen av forskningens kvalitet i ALF-regionerna

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  2. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.

  3. Hur ser förutsättningarna ut att forska kliniskt i Sverige?

    Den kliniska forskningen är nödvändig för att utveckla och förbättra vården i Sverige. Nu har Vetenskapsrådet tagit reda på vad forskare och forskarstudenter själva anser om sina förutsättningar att kunna ägna sig åt klinisk forskning.