Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Särskilda satsningar inom vårdforskning

Brist på forskningstid är ett stort problem för vårdforskningsområdet. Därför avsätter Vetenskapsrådet 35 miljoner till en utlysning av bidrag till forskningstid inom vårdforskning samt två postdokbidrag.

För att stärka området avsätter Vetenskapsrådet 28 miljoner till en utlysning av bidrag till forskningstid inom vårdforskning. Syftet med bidraget är att ge dig som är verksam inom vården möjlighet att bedriva forskning på halvtid och etablera dig som självständig forskare. Detta parallellt med att du utvecklar din yrkeskompetens. För att kunna söka bidraget ska du ha avlagt doktorsexamen för högst 10 år sedan. Bidragstiden är 3 år och bidragsbeloppet är en schablon om 1 850 000 kr/år.

Ytterligare 7 miljoner avsätts till att finansiera två internationella postdokbidrag med inriktning på vårdforskning. Dessa bidrag söker du inom ramen för utlysningen av internationell postdok inom medicin och hälsa.

Vi har hörsammat synpunkter från de medicinska fakulteterna om hur vårdforskningsområdet bäst kan stärkas och utvecklas inför framtiden. De lyfter brist på forskningstid som ett stort problem och därför skapar vi nu dessa möjligheter, säger Madeleine Durbeej-Hjalt, huvudsekreterare inom medicin och hälsa på Vetenskapsrådet.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Intervjuträning ERC Starting Grant

    Vetenskapsrådet bjuder in till intervjuträning för forskare som har gått vidare till steg två i ERC:s utlysning Starting grant (StG). Administrativ personal vid svenska universitet som arbetar med forskningsstöd för ERC är också välkomna att delta.

  3. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.