Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Digitalt verktyg för datahanteringsplaner nu tillgängligt

Vetenskapsrådet har etablerat tillgång till ett digitalt verktyg för datahanteringsplaner, DMP Online. Forskare kan få tillgång till DMP Online via sitt lärosäte.

En datahanteringsplan underlättar hanteringen av data under hela forskningsprocessen. Den innehåller information om hur data ska struktureras, lagras och tillgängliggöras. Verktyget DMP Online som nu är tillgängligt för svenska lärosäten är ett digitalt stöd för att skapa datahanteringsplaner, bland annat utifrån Vetenskapsrådets mall.

Beslut om vilket verktyg som ska användas för att ta fram och underhålla datahanteringsplaner fattas av varje myndighet (lärosäte). Det verktyg som Vetenskapsrådet nu har etablerat som stöd i framtagning av datahanteringsplaner är alltså ett av flera möjliga alternativ.

Vill du veta mer om DMP Online?

Lärosäten som är intresserade av verktyget kan kontakta Sunet på dmp-contact@sunet.se 

Är du forskare och vill få tillgång till DMP Online, råder vi dig i första hand att kontakta ditt lärosäte.

Om verktyget på DMP Online:s webbplats Länk till annan webbplats.

Vetenskapsrådets krav på datahanteringsplaner

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Forskarnas väg till öppen tillgång till publikationer

    Hur genomför vi övergången till öppen tillgång till publikationer? Vilket stöd behövs och vilka incitament kan underlätta? Det kommer en panel med representanter för olika delar av forskningssystemet att diskutera vid ett digitalt seminarium.

  2. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.

  3. Forskares syn på publicering med öppen tillgång – en enkätstudie

    Denna rapport sammanfattar resultaten av en enkätundersökning riktad till forskare vid svenska lärosäten, som Vetenskapsrådet genomfört i samverkan med Riksbankens Jubileumsfond och Östersjöstiftelsen. Syftet med enkäten var att undersöka forskares i...