Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Nya nätverk ska öka kunskapen om antibiotikaresistens

Fyra forskningsnätverk får bidrag för att hitta nya lösningar och dela metoder som kan minska utvecklingen av antibiotikaresistens. Stödet är en riktad satsning inom det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens.

I början av november fattade Vetenskapsrådet beslut om bidrag i utlysningen Nätverksbidrag inom infektionsområdet: kunskapsluckor inom antimikrobiell resistens. Fyra nätverk får totalt 600 000 kronor var under två år för att samordna forskningsfrågor, dela och använda data och forskningsinfrastruktur, och för samverkan och kunskapsutbyte mellan vård och forskning. Utlysningsformen är ny och initierades av det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens.

– Bidraget skapar en ny typ av möjlighet för forskare och kliniker att skapa nationella nätverk för att bidra till bättre behandling av infektioner genom att förebygga och förhindra utveckling och spridning av antimikrobiell resistens, säger Patriq Fagerstedt, programansvarig.

Nätverkens olika inriktningar

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Stöd till svensk forskning om antibiotikaresistens

    Forskning är en viktig komponent i samhällets insatser för att förebygga och hantera antibiotikaresistens. Nästa år genomför Vetenskapsrådet för första gången en utlysning av projektbidrag inom området som kan sökas av forskare från olika discipliner...

  2. Antibiotikaforum 2023

    Antibiotikaforum är en möjlighet för intresserade från olika sektorer att mötas och utbyta kunskap och erfarenheter inom antibiotikaresistens. Bakom forumet står den nationella samverkansfunktionen för arbetet mot antibiotikaresistens där Vetenskapsr...

  3. Antibiotikaresistens uppmärksammas i världen

    Den 18–24 november är det den globala antibiotikaveckan (World Antimicrobial Awareneness Week). Syftet med veckan är att synliggöra den världsomfattande utmaningen med antibiotikaresistens och antimikrobiell resistens.