Pressmeddelande

Pressmeddelande

Publicerad den

Uppdaterad den

Vetenskapsrådet och Vinnova stärker samarbetet med ESS

Vetenskapsrådet, Vinnova och den internationella forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund har tecknat ett samförståndsavtal om fördjupat samarbete. Målet är att förverkliga ESS fulla potential som världsledande materialforskningsanläggning och tillvarata de unika möjligheter som ESS innebär för Sverige genom att främja forskningsexcellens, kompetensförsörjning och innovationskapacitet.

Den flervetenskapliga forskningsanläggningen ESS kommer att bli världsledande inom materialforskning och life science och bidra till att lösa vår tids stora samhällsutmaningar. På ESS kommer forskare från hela världen att undersöka material och ämnen på atom- och molekylnivå, för att ta reda på hur de är uppbyggda och fungerar.

Det är forskning som behövs för att utveckla nya och innovativa material, bättre mediciner och hållbarare lösningar inom energi, transport och klimat. För första gången uppförs en internationell Big Science-anläggning på svensk mark. Det ger stora konkurrensfördelar för svensk forskning och industri och stärker Sveriges position som forsknings- och innovationsnation.

– Vi ser fram emot ett ökat samarbete för att utveckla ESS till en världsledande forskningsanläggning som svensk forskning och innovation drar största möjliga nytta av, säger Sven Stafström, Vetenskapsrådets generaldirektör. Förväntningarna inför starten av ESS är höga och det är viktigt att förbereda och samla kraft för att kunna utnyttja de fantastiska resurser som ESS kommer att erbjuda. Både Vetenskapsrådet och Vinnova har viktiga roller i en sådan kraftsamling, som kommer att resultera i forskningsgenombrott och innovationer inom en rad områden.

ESS har 13 medlemsländer och Sverige spelar som värdland en avgörande roll för förverkligandet och driften av forskningsanläggningen. Vetenskapsrådet, Sveriges största statliga finansiär av forskningsinfrastruktur, är sedan länge djupt involverad i ESS och innovationsmyndigheten Vinnova samarbetar också med ESS sedan flera år.

Det nu ingångna samförståndsavtalet innebär att samarbetet ytterligare fördjupas. Målet är att i högre grad involvera svenska lärosäten och företag i ESS och utveckla redan befintliga samarbeten inom forskning och innovation.

– ESS kommer att spela en viktig roll för utvecklingen av ny kunskap och innovationer som kan bidra till omställningen till ett hållbart samhälle, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova. Om ett par år står anläggningen klart för användning, men redan nu pågår arbetet för fullt med att bygga upp de tekniska lösningar som ska skapa möjligheter för svensk forskning och industri. Vi arbetar tillsammans med Vetenskapsrådet för att de stora möjligheter som ESS skapar för Sverige ska tas tillvara.

På uppdrag av regeringen lanserade Vetenskapsrådet och Vinnova i våras ett gemensamt ESS/MAX IV-kansli, som ska samordna de svenska insatserna och se till att Sverige drar full nytta av de två forskningsanläggningarna i Lund. Det samförståndsavtal som nu ingåtts är ytterligare ett led i den svenska ESS-strategin.

– Det här avtalet bidrar till att befästa Sveriges värdskap för ESS och dess position som en ledande forskningsnation, säger John Womersley, ESS Director General. Vi ser fram emot ett ännu närmare samarbete med Vetenskapsrådet och Vinnova; det är ett viktigt steg för svensk forskning och industri i och med att ESS närmar sig öppningsdagen.

Om Vetenskapsrådet

Vetenskapsrådet är Sveriges största statliga forskningsfinansiär. Vi finansierar forskning och forskningsinfrastruktur inom alla vetenskapsområden. Vi är även rådgivare till regeringen i forskningspolitiska frågor och arbetar för att öka förståelsen för forskningens långsiktiga samhällsnytta.

Om Vinnova

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Vårt uppdrag är att stärka Sveriges innovationsförmåga för att bidra till hållbar tillväxt. Vi skapar möjligheter och drivkrafter för organisationer att arbeta tillsammans för att möta viktiga samhällsutmaningar. Varje år satsar Vinnova ungefär tre miljarder kronor på forskning och innovation. www.vinnova.se Länk till annan webbplats.

Om ESS

Den internationella forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) baseras på världens mest kraftfulla neutronkälla och byggs i Lund. ESS kommer att öppna vägen för banbrytande forskningsgenombrott inom material, energi, hälsa och miljö, och bidra till att lösa vår tids globala samhällsutmaningar. Varje år kommer tusentals forskare från hela världen att besöka ESS för att ta del av anläggningens unika forskningsmöjligheter inom materialforskning och life science. Sverige och Danmark är värdländer för ESS, som har 13 medlemsländer från hela Europa. www.ess.eu Länk till annan webbplats.

Mer information

Julia Öberg, ESS Press Officer, +46 721 79 23 11, julia.oberg@ess.eu

Sofia Günther, Pressansvarig Vetenskapsrådet, +46 8 546 44 120, press@vr.se

Daniel Holmberg, Pressekreterare Vinnova, + 46 8 473 30 53, daniel.holmberg@vinnova.se

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Nationell implementeringsplan för att främja svensk användning och nytta av ESS och MAX IV

    Den nationella implementeringsplanen är ett av flera verktyg för att förverkliga visionen om att göra forskningsanläggningarna ESS och MAX IV till hörnstenar i ett världsledande centrum för materialvetenskap och life science. Arbetet som beskrivs i p...

  2. Bidra in kind till ESS

    Nu kan neutronforskare i Sverige äntligen bidra in kind till ESS. Det innebär både nya möjligheter att bygga upp svensk kompetens inom instrumentering och möjligheter att utveckla nya samarbeten.

  3. ESS/MAX IV Summit 2023

    Hur kan forskningsinfrastruktur och kunskap vid universiteten och vid MAX IV och ESS bidra till mer hållbara produkter och processer för industrierna i norra Sverige? Den frågan är i fokus vid årets ESS/MAX IV Summit i Luleå.