Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Forskningspropositionen är nu presenterad
Idag presenterade regeringen den forskningspolitiska propositionen för de kommande fyra åren. Det är en stark satsning på forskning och mycket av det vi efterfrågat i vårt inspel återfinns i propositionen, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström i en kort kommentar.
Regeringens forskningspolitiska proposition går under namnet ”Forskning, frihet, framtiden - kunskap och innovation för Sverige” och innehåller satsningar om totalt 13,6 miljarder under perioden 2021–2024.
– Den här propositionen fångar upp det som är viktigt i vår tid, men den har också ett starkt fokus på att forskningspolitiken är långsiktig, säger forskningsminister Matilda Ernkrans om propositionen i en intervju i tidningen Curie.
Några av delarna som rör Vetenskapsrådets verksamhet är ökade investeringar i forskningsinfrastruktur, långsiktiga satsningar på pandemier och hälsa och förstärkning av den fria forskarinitierade forskningen.
- Det är en stark satsning på forskning som regeringen har presenterat och mycket av det vi efterfrågat i vårt inspel återfinns i propositionen. Vetenskapsrådet ser fram mot att arbeta med de nya satsningarna, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström.
Intervju med Matilda Ernkrans i tidningen Curie Länk till annan webbplats.
Forsknings- och innovationspropositionen på regeringens webbplats Länk till annan webbplats.
Vad händer nu?
Under våren beräknas riksdagen ta ställning till förslagen som regeringen presenterat i sin forskningsproposition. Detaljerade uppdrag lämnas till myndigheterna i separata regleringsbrev i början av året.
Mer inom samma ämne
-
Artikel |
Publicerad 2 juni 2025
Här hittar du kontaktuppgifter till alla våra kontor och till vår registratur.
Nyckelord:
-
Nyhet |
Publicerad 22 maj 2025
Marika Edoff blir Vetenskapsrådets huvudsekreterare för teknikvetenskap – en helt ny roll hos oss.
-
Nyhet |
Publicerad 22 maj 2025
Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap delas upp i två delar. Det ska ge större möjligheter att fokusera på specifika behov inom respektive område.