Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Forskningspropositionen är nu presenterad

Idag presenterade regeringen den forskningspolitiska propositionen för de kommande fyra åren. Det är en stark satsning på forskning och mycket av det vi efterfrågat i vårt inspel återfinns i propositionen, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström i en kort kommentar.

Regeringens forskningspolitiska proposition går under namnet ”Forskning, frihet, framtiden - kunskap och innovation för Sverige” och innehåller satsningar om totalt 13,6 miljarder under perioden 2021–2024.

– Den här propositionen fångar upp det som är viktigt i vår tid, men den har också ett starkt fokus på att forskningspolitiken är långsiktig, säger forskningsminister Matilda Ernkrans om propositionen i en intervju i tidningen Curie.

Några av delarna som rör Vetenskapsrådets verksamhet är ökade investeringar i forskningsinfrastruktur, långsiktiga satsningar på pandemier och hälsa och förstärkning av den fria forskarinitierade forskningen.

- Det är en stark satsning på forskning som regeringen har presenterat och mycket av det vi efterfrågat i vårt inspel återfinns i propositionen. Vetenskapsrådet ser fram mot att arbeta med de nya satsningarna, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström.

Intervju med Matilda Ernkrans i tidningen Curie Länk till annan webbplats.

Forsknings- och innovationspropositionen på regeringens webbplats Länk till annan webbplats.

Vetenskapsrådets inspel till forskningspropositionen

Vad händer nu?

Under våren beräknas riksdagen ta ställning till förslagen som regeringen presenterat i sin forskningsproposition. Detaljerade uppdrag lämnas till myndigheterna i separata regleringsbrev i början av året.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.

  2. Årsredovisning 2023

  3. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...