Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Den svenska covid-19-dataportalen växer
Sverige var först i Europa med att lansera en nationell dataportal för forskning om covid-19. Portalen har växt i takt med att fler forskningsprojekt har tillgängliggjort sina data, nya projekt har startat och nya datatjänster etablerats. Scilifelab driver portalen i samverkan med Vetenskapsrådet.

I portalen kan forskare hitta och dela olika slags data om covid-19 i svenska och internationella databaser och få praktiskt stöd med datahantering och datadelning. Här finns även information om forskningsprojekt, publikationer och provsamlingar relaterade till svensk covid-19-forskning.
Den svenska covid-19-dataportalen är kopplad till en europeisk motsvarighet som tagits fram av European Bioinformatics Institute, EBI, på uppdrag av EU-kommissionen. EBI är en del av det europeiska molekylärbiologiska laboratoriet, EMBL, som Sverige är medlem i.
– Genom covid-19-pandemin har vi sett hur viktigt det är att forskare på ett tidigt stadium kan dela resultat och data med andra forskare, nationellt och internationellt. Då krävs en tydlig gemensam plattform med starkt användarstöd för att informationen ska bli tillgänglig och användbar för alla. Med dataportalen har vi utvecklat just detta, säger Johan Rung, chef för Scilifelabs datacenter.
Sedan lanseringen i juni 2020 har dataportalen haft nära 12 000 användare och 62 000 sidvisningar. Den har utökats med olika databaser, till exempel över utlysningar, publicerade artiklar och dataset från Sverige. I publikationsdatabasen finns idag drygt 900 publikationer med medförfattare vid svenska lärosäten. I februari 2021 lanserar Scilifelab en ny databas över provsamlingar och biobanker med covid-19-relaterade prov i samarbete med Biobank Sverige.
Vetenskapsrådet är medfinansiär
Sverige var först i Europa med en nationell dataportal för forskning om covid-19. Nu har ytterligare tre europeiska länder egna portaler och även Japan.
– Internationellt har vi fått mycket god respons. Vi har tack vare portalen nu ett starkt och väl utvecklat samarbete med andra länders satsningar för forskningsdata, och även med de stora gemensamma europeiska infrastrukturerna. Det resulterar i ökat vetenskapligt genomslag för de projekt som gör sina data tillgängliga, säger Johan Rung.
Vetenskapsrådet medfinansierar portalen med 6 miljoner kronor och ansvarar för samordningen mot det europeiska initiativet. Forskare som beviljas medel av Vetenskapsrådet förväntas publicera sina forskningsdata och forskningsresultat av relevans för covid-19-pandemin öppet tillgängliga så snart som möjligt. Vilka data som kan publiceras med öppen tillgång ska alltid utgå utifrån gällande lagstiftning.
Vetenskapsrådet står bakom Wellcome Trusts´s ställningstagande som uppmanar forskarsamhället att se till att forskningsresultat och data som har relevans för hanteringen av coronaviruset snabbt delas och görs öppet tillgängliga. Läs hela ställningstagandet på Wellcome Trust´s webbplats Länk till annan webbplats.
Mer inom samma ämne
-
Publikation |
Publicerad 12 februari 2025
Vetenskapsrådets rekommendationer beskriver de insatser som behövs för att nå en övergång till öppen tillgång till FAIR forskningsdata fullt ut. Rapporten samlar Vetenskapsrådets rekommendationer om öppen tillgång till forskningsdata märkning och ...
-
Evenemang |
Publicerad 14 januari 2025
Den första noden inom det europeiska öppna forskningsmolnet EOSC lanserades hösten 2024. Noden ger tillgång till forskningsdata och andra forskningsresurser. På det här webbinariet får du koll på hur den kan användas.
-
Nyhet |
Publicerad 15 november 2024
Regeringens uppdaterade life science-strategi är en viktig vägledning för att stärka medicinsk och klinisk forskning samt innovation i Sverige. Strategin betonar samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet, samt internationellt ...