Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Nytt förslag förenklar kliniska studier

Vetenskapsrådet ser mycket positivt på förslagen i delbetänkandet Personuppgiftsbehandling vid antalsberäkning inför klinisk forskning (SOU 2020:53). Om lagen slår fast att personuppgifter får behandlas för att utföra antalsberäkning kommer det bli enklare att genomföra kliniska studier i Sverige.

När en klinisk studie planeras görs ofta en så kallad antalsberäkning. Det är vårdgivaren som gör denna och den behövs innan forskningen påbörjas för att få en uppfattning om hur många möjliga forskningspersoner som finns. För att kunna göra en antalsberäkning behöver vårdgivaren behandla personuppgifter som finns i patientjournaler eller kvalitetsregister.

– Vi har länge lyft fram att det finns problem med den nuvarande ordningen då det är oklart om det finns rättsligt stöd för denna personuppgiftsbehandling. Detta försvårar möjligheterna att genomföra kliniska studier i Sverige, säger Anna Hörnlund, Vetenskapsrådets chefsjurist.

Vetenskapsrådet ser därför mycket positivt på utredningens förslag om att patientdatalagen ska fastställa att personuppgifter får behandlas för att utföra antalsberäkning.

– Vi hoppas att de föreslagna lagändringarna kommer till stånd så att det blir enklare att genomföra kliniska studier. Det är också bra att utredningens förslag innebär att patientuppgifterna stannar inom hälso- och sjukvården. Patienter kan på så sätt känna fortsatt förtroende för vården och det ökar möjligheterna att få fler att vilja delta i kliniska studier och bidra till framtida forskning, säger Anna Hörnlund.

Till utredningen på regeringens webbplats Länk till annan webbplats.

Läs Vetenskapsrådets remissvar

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  2. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.

  3. Hur ser förutsättningarna ut att forska kliniskt i Sverige?

    Den kliniska forskningen är nödvändig för att utveckla och förbättra vården i Sverige. Nu har Vetenskapsrådet tagit reda på vad forskare och forskarstudenter själva anser om sina förutsättningar att kunna ägna sig åt klinisk forskning.