Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Maria Hellström Reimer ny vetenskaplig rådgivare inom konstnärlig forskning

Hon är professor i design i teori och praktik men också bildkonstnär och docent i landskapsarkitektur. Med sin breda kunskapsbas och sina tvärvetenskapliga erfarenheter ser Maria Hellström Reimer fram emot att utveckla dialogen om hur den konstnärliga forskningen kan bidra till forskningen i stort.

Foto på Maria Hellström Reimer

Foto: B. Reimer

Vetenskapsrådet nya vetenskaplig rådgivare inom konstnärlig forskning heter Maria Hellström Reimer och är bildkonstnär, docent i landskapsarkitektur och professor i design i teori och praktik på institutionen för konst, kultur och kommunikation vid Malmö universitet. Hennes forskning handlar om representation, värde och estetisk handling inom konst, design och arkitektur, med särskilt fokus på makt- och miljöfrågor.

Maria Hellström Reimer har tidigare varit ledamot i Vetenskapsrådets kommitté för konstnärlig forskning och föreståndare för D!, den nationella forskarskolan i design.

–Min breda kunskapsbas och mina tvärvetenskapliga erfarenheter är något som jag tror att jag kan dra nytta av i en mångfacetterad miljö som Vetenskapsrådet. Jag har en bra bild över vart den konstnärliga forskningen är på väg och min tid som gästforskare utomlands på bland annat MIT i Boston och Parsons The New School i New York, har gett mig perspektiv på den skandinaviska konstnärliga forskningen.

Som vetenskaplig rådgivare hoppas Maria Hellström Reimer kunna arbeta med strategiska frågor i nära dialog med kommittén för konstnärlig forskning och arbeta för ökade medel till den konstnärliga forskningen.

–Jag ser fram emot att utveckla en dialog om den konstnärliga forskningens möjliga bidrag till forskningen i stort. Både vad gäller formulering av frågor och utveckling av metoder och former för gestaltning.

Maria Hellström Reimer tillträdde som vetenskaplig rådgivare i februari 2021. I sin roll arbetar hon vid sidan av Vetenskapsrådets huvudsekreterare för humaniora, samhällsvetenskap och konsnärlig forskning, Stefan Svallfors.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

  2. Nytt forskningssamarbete med USA inom bland annat 6G, kvantteknologi och cancer

    Vetenskapsrådet och Vinnova har tecknat en femårig avsiktsförklaring med amerikanska National Science Foundation (NSF), som ska underlätta forsknings- och innovationssamarbeten mellan Sverige och USA.

  3. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.