Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Kommittén för kliniska studier avvecklas

Hösten 2020 gjorde Vetenskapsrådet en översyn av myndighetens två kommittéer inom klinisk forskning. Översynen resulterade i ett antal rekommendationer till regeringen, bland annat att kommittén för kliniska studier bör avvecklas, vilket vi nu har fått gehör för. Uppdraget att stödja och utveckla förutsättningarna för kliniska studier i Sverige kommer att ligga kvar hos Vetenskapsrådet.

I rapporten till regeringen lämnade Vetenskapsrådet förslag som rör struktur och funktion hos kommittén för kliniska studier och kommittén för klinisk behandlingsforskning, men även mer generella förslag som syftar till att ytterligare förbättra förutsättningarna för nationell samordning och därmed öka kvaliteten på kliniska studier i Sverige. Uppdraget som redovisades till regeringen i oktober 2020 resulterar nu i att kommittén för kliniska studier avvecklas i och med en justering i myndighetens instruktion.

Kommittén för kliniska studier har haft som uppgift att besluta om den övergripande inriktningen av Vetenskapsrådets uppdrag att stödja och utveckla förutsättningarna för kliniska studier i Sverige. Kommittén har bland annat etablerat Kliniska Studier Sverige, där Sveriges sex samverkansregioner samarbetar för att stärka förutsättningarna för arbetet med kliniska studier.

Vetenskapsrådets kommer att ha kvar uppdraget att stödja och utveckla förutsättningarna för kliniska studier i Sverige. Vi behåller även nuvarande struktur med driftsbidrag och bidrag till arbetet med nationella utvecklingssatsningar till noderna inom Kliniska Studier Sverige.

Förordning om ändring i Vetenskapsrådets instruktion Länk till annan webbplats.

Så kan Vetenskapsrådets arbete inom klinisk forskning förbättras – Vetenskapsrådets rekommendationer

Om Kliniska Studier Sverige Länk till annan webbplats.

Om arbetet med utvecklingssatsningar inom Kliniska Studier Sverige Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

  2. Nytt forskningssamarbete med USA inom bland annat 6G, kvantteknologi och cancer

    Vetenskapsrådet och Vinnova har tecknat en femårig avsiktsförklaring med amerikanska National Science Foundation (NSF), som ska underlätta forsknings- och innovationssamarbeten mellan Sverige och USA.

  3. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.