Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Behov av ny nationell forskningsinfrastruktur för storskaliga datorresurser

Vetenskapsrådet har inlett en process för att etablera en ny organisation som kan möta forskningens behov av storskaliga beräknings- och lagringsresurser. Som ett första steg har Rådet för forskningens infrastrukturer, RFI, vid Vetenskapsrådet beslutat att inte förnya finansieringen av den nuvarande organisationen SNIC (Swedish National Infrastructure for Computing) efter 2022.

Rådet för forskningens infrastrukturer, RFI, vid Vetenskapsrådet har beslutat att avbryta den pågående processen kring förnyad finansiering av forskningsinfrastrukturen SNIC (Swedish National Infrastructure for Computing) för perioden 2023–2026. RFI beslutade samtidigt om att påbörja en process för att skapa förutsättningar för en ny organisation som kan tillgodose svensk forsknings behov av beräknings- och lagringsresurser samt användarstöd.

Anledningen till besluten är att SNIC:s organisationsstruktur och finansieringsmodell inte möter de krav som den snabba och komplexa utvecklingen inom området ställer, och därmed inte heller de behov svensk forskning har av beräknings- och lagringsresurser.

– Tillgång till avancerade beräkningsresurser, lagring av stora och ibland känsliga data samt avancerat användarstöd spelar en allt större roll för forskningen. Det är av central betydelse att Sverige utvecklar en organisation med möjligheter att möta dessa krav och som kan ta ett nationellt strategiskt ansvar, säger Björn Halleröd, huvudsekreterare för forskningens infrastrukturer vid Vetenskapsrådet.

För att säkerställa att svenska forskare har tillgång till beräknings- och lagringsresurser och användarstöd från 2023 och framåt kommer Vetenskapsrådet och RFI nu att påbörja arbetet med att ta fram en ny utlysning. Arbetet kommer att ske i dialog med användare och lärosäten för att ringa in behoven och de krav som kan ställas på en nationell forskningsinfrastruktur inom området.

Inför övergången från dagens SNIC till en ny organisation kommer Vetenskapsrådet arbeta för att forskarnas tillgång till beräknings- och lagringsresurser inte äventyras.

– Att växla över från dagens SNIC till en ny organisation kommer att kräva mycket arbete och engagemang från alla inblandade parter. I det arbetet är det centralt att dagens service till forskarsamhället upprätthålls samtidigt som vi bygger nytt för att kunna möta framtidens behov, säger Björn Halleröd.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL

Mer inom samma ämne

  1. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.