Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Irene Wennemo blir ny ordförande för Vetenskapsrådets styrelse
Regeringen har utsett Irene Wennemo till ny ordförande för Vetenskapsrådets styrelse från och med 1 januari 2022. Hon tar över efter Agneta Bladh.
Irene Wennemo är idag generaldirektör för Medlingsinstitutet och ordförande i Rådet för forskningens infrastruktur vid Vetenskapsrådet. Hon har en doktorsexamen i sociologi från Stockholms universitet och har bland annat arbetat som statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet (2014–2019).
Hon har en stor erfarenhet av styrelseuppdrag inom högskole- och forskningssektorn, som ledamot i styrelsen för Linköpings och Lunds universitet, Högskoleverket, Institutet för framtidsstudier och KK-stiftelsen. Vid sidan av detta har hon också varit verksam som skribent, både av ledartexter och facklitteratur.

Irene Wennemo. Foto: Linnéa Carlsson
–Det är ett spännande uppdrag och jag ser fram emot att vara en del av utvecklingen av forskningsfinansiering och forskningspolitik. Jag tror att jag kommer få nytta av mitt breda intresse för både vetenskap och politik. Under den pandemi som världen gått igenom har fristående forskning visat sig vara en nyckel till framgång, och förståelsen för forskningens nytta har ökat. Dessa lärdomar bör man dra nytta av i forskningspolitiken, säger Irene Wennemo.
Irene Wennemo tar över efter Agneta Bladh som suttit på posten som styrelseordförande sedan januari 2016.
Vad gör Vetenskapsrådets styrelse?
Vetenskapsrådets styrelse har det yttersta ansvaret för vår verksamhet inför regeringen. Styrelsen består av nio ledamöter: Sex utses av forskare på universitet och högskolor och tre utses av regeringen.
Mer inom samma ämne
-
Artikel |
Publicerad 2 juni 2025
Här hittar du kontaktuppgifter till alla våra kontor och till vår registratur.
Nyckelord:
-
Nyhet |
Publicerad 22 maj 2025
Marika Edoff blir Vetenskapsrådets huvudsekreterare för teknikvetenskap – en helt ny roll hos oss.
-
Nyhet |
Publicerad 22 maj 2025
Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap delas upp i två delar. Det ska ge större möjligheter att fokusera på specifika behov inom respektive område.