Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Datum klara för Vetenskapsrådets utlysningar 2022
Nu har vi datum klara för 40 av våra utlysningar nästa år. Många av utlysningarna är återkommande, men några gör vi för första gången. Se nyheter i listan nedan. Fler utlysningar tillkommer.
Bocka i "Kommande utlysningar" på startsidan för att se en lista med datum för Vetenskapsrådets utlysningar 2022.
Nya utlysningar
Nedan har vi listat utlysningar som vi gör för första gången. Alla detaljer kring villkoren i utlysningarna är inte klara än. Fullständiga anvisningar kommer finnas i de utlysningstexter som publiceras när respektive utlysning öppnar.
Detta karriärstöd riktar sig till forskare som avlagt doktorsexamen för mellan två och sju år sedan. Syftet är att skapa förutsättningar för att etablera sig som självständiga forskare i Sverige.
År 2022 blir det första gången vi utlyser etableringsbidrag inom utvecklingsforskning, ett område där forskningen ska vara av särskild relevans för fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling i låginkomstländer. Sedan tidigare utlyser vi etableringsbidrag inom medicin och hälsa samt inom naturvetenskap och teknikvetenskap.
Detta karriärstöd riktar sig till forskare som avlagt doktorsexamen för mellan sju och tolv år sedan. Syftet är att ge framstående yngre forskare möjlighet att stärka sin forskning och bredda sin verksamhet.
Nytt för 2022 är att det kommer vara separata utlysningar för de ämnesområden som är aktuella för bidraget – medicin och hälsa, naturvetenskap och teknikvetenskap samt utbildningsvetenskap.
Anledningen till att konsolideringsbidrag inte kommer utlysas inom humaniora och samhällsvetenskap är att ämnesrådet bedömer att det bästa sättet att ge stöd till excellent forskning inom deras områden är att stötta medelstora forskningsmiljöer på medellång sikt. Därför kommer de medel som tidigare användes för konsolideringsbidrag i fortsättningen att användas för att förstärka finansieringen av forskningsmiljöer.


Det här bidraget ska ge lärosäten möjlighet att rekrytera en internationellt ledande forskare under en kortare period. På så vis kan lärosätet stärka forskningen på ett område där det redan är aktivt.


Syftet med bidraget är att skapa mervärde av samarbete i större grupperingar och på lite längre sikt än ett vanligt projekt kan göra. Bidraget kan sökas av en grupp forskare som arbetar mot ett gemensamt konstnärligt forskningsmål. Forskarna kan komma från olika lärosäten och/eller ämnen både i och utanför Sverige.
År 2022 blir det första gången vi utlyser bidrag till forskningsmiljö med specifik inriktning på konstnärlig forskning.


Vetenskapsrådet ansvarar för tre nya nationella forskningsprogram som riktar sig till forskare inom alla ämnesområden. Inom varje program utlyser vi projektbidrag under 2022:
- Projektbidrag till forskning om brottslighet
- Projektbidrag till forskning segregation
- Projektbidrag till forskning digitaliseringens samhälleliga konsekvenser


Nästa år har vi en utlysning av bidrag till forskarskolor inom humaniora och samhällsvetenskap med två inriktningar:
- Forskarskolor inom humaniora och samhällsvetenskap: stöd till nationell samordning
- Forskarskolor inom humaniora: stöd till doktorandanställningar
Forskarskolorna syftar till att bygga upp ett nytt område, stärka kompentensen inom ett specifikt område eller öka samverkan nationellt och internationellt genom att bidra till aktiviteter kopplade till forskarutbildning.
Utlysningen av forskarskolor med stöd till doktorandanställningar riktar sig till humaniora, och finansieras av medel från regeringens satsning Bildningslyft - en förstärkning inom humaniora.
År 2022 utlyser vi också bidrag till forskarskolor inom migration och integration. Forskarskolorna syftar till att bygga upp området migration och integration, långsiktigt stärka kompentensen eller öka samverkan nationellt och internationellt genom att bidra till aktiviteter kopplade till forskarutbildning. Bidraget ger stöd till samordning.
Utlysningen görs inom ramen för det nationella forskningsprogrammet om migration och integration.


Inom medicin och hälsa utlyser vi två bidrag till forskarskolor 2022:
- Forskarskolor för kompetensförstärkning inom primärvården
- Forskarskolor för lärare inom hälso- och sjukvårdsutbildningar.
Forskarskolorna ska stärka forskningskompetensen inom respektive område och öka samverkan nationellt och internationellt. Forskarskolor för lärare inom hälso- och sjukvårdsutbildningar syftar också till att säkra kompetensförsörjningen av forskare på lärosätena. Båda utlysningarna grundar sig på regeringsuppdrag.
Internationella samarbeten
Varje år utlyser vi bidrag i samarbete med andra länder. 2022 kommer vi till exempel att finansiera bidrag till forskningssamarbeten mellan forskare i Korea och Sverige och mellan Kina och Sverige. Formerna för de här utlysningarna kan se lite olika ut eftersom de ibland administreras av någon av våra samarbetspartners.
Vi utlyser också medel inom ramen för EU:s partnerskapsprogram JPIAMR liksom samarbetet inom Belmont Forum.
Nya kriterier för att godkännas som medelsförvaltare
För de bidrag som Vetenskapsrådet utlyser från och med januari 2022 gäller nya kriterier för medelsförvaltare. Detta innebär att en rad sedan tidigare godkända organisationer behöver ansöka om att bli godkända. Undantag är svenska universitet och högskolor med staten som huvudman, enskilda utbildningsanordnare som omfattas av lagen om tillstånd att utfärda vissa examina samt svenska regioner.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 26 februari 2025
Hon är huvudsakligen verksam inom scenkonstområdet och har arbetat som forskare och lärare i Sverige och USA. I sin nya roll ser Kristina Hagström-Ståhl fram emot att göra den konstnärliga forskningen mer relevant både inom forskarsamhället och utanf...
-
Nyhet |
Publicerad 13 februari 2025
I april öppnar vi fyra utlysningar, utöver dem vi tidigare aviserat för 2025.
-
Evenemang |
Publicerad 5 februari 2025
Välkommen till ett digitalt informationsmöte om utlysningsåret 2025. Informationsmötet vänder sig till dig som arbetar med forskningsrådgivning på ett lärosäte eller motsvarande organisation.
Nyckelord: