Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Jonas Oldgren blir huvudsekreterare för klinisk forskning

Vetenskapsrådet tillsätter en huvudsekreterare för klinisk forskning. Rollen är helt ny och kommer att innehas av Jonas Oldgren som är professor i koagulationsforskning och överläkare i kardiologi. Han påbörjar sitt uppdrag 16 mars 2022 som vetenskapligt ansvarig för myndighetens arbete inom klinisk forskning.

Vetenskapsrådets blivande huvudsekreterare för klinisk forskning heter Jonas Oldgren och är professor i koagulationsforskning och överläkare i kardiologi vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Han är också chef för Uppsala Clinical Research center, UCR.

Han har varit klinisk forskare i mer än 25 år och har på senare år varit huvudprövare eller styrgruppsmedlem i ett stort antal kliniska studier – alltifrån lokala akademiskt initierade studier till stora multinationella läkemedelsprövningar.

Bild på Jonas Oldgren.

Jonas Oldgren. Foto: Mikael Wallerstedt

– Jag har haft förmånen att samverka med forskare inom många olika specialiteter, från olika forskningscenter, från industrin och från myndigheter, både i Sverige och internationellt. Jag hoppas att min erfarenhet av klinisk forskning, ledning och samverkan kan vara till nytta i min nya roll, säger Jonas Oldgren. '

Att underlätta och förbättra möjligheterna att genomföra klinisk forskning och kliniska studier är viktiga frågor för honom. Han framhåller att den kliniska forskningen måste bli en naturlig verksamhet som är integrerad i hälso- och sjukvården.

– För att nå långsiktig framgång krävs tydliga incitament och en ökad samverkan mellan berörda aktörer.

Jonas Oldgren tillträder som huvudsekreterare för klinisk forskning 16 mars 2022, och avslutar samtidigt sin chefstjänst på UCR.

Huvudsekreterare för klinisk forskning – en ny roll på Vetenskapsrådet

Huvudsekreteraren för klinisk forskning är knuten till kommittén för klinisk behandlingsforskning och har ett övergripande vetenskapligt ansvar för Vetenskapsrådets arbete inom klinisk forskning.

Läs mer om Vetenskaprådets huvudsekretare

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.

  2. Årsredovisning 2023

  3. Ny statistik över ansökningar och beslut

    Nu har vi publicerat samlad statistik om ansökningar och bidragsbeslut för 2023. För att göra statistiken mer användbar har vi bland annat gjort en annan ämnesindelning än tidigare år.