Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Detta gäller för projektsamarbeten med forskare i Ryssland och Belarus

Vetenskapsrådet tillåter att du som har eller söker bidrag från oss samarbetar med forskare som är verksamma i Ryssland eller Belarus inom ramen för din ansökan. Förutsättningen är att de har egen finansiering eller att deras deltagande sker som ett in kind-bidrag.

Samtidigt bör du försäkra dig om att kontakter och samarbeten kopplade till ditt projekt är lämpliga utifrån nationella och europeiska politiska ställningstaganden. Detta gäller särskilt de säkerhetspolitiska aspekterna inom olika ämnesområden.

Så länge Sveriges sanktioner råder får svenska medelsförvaltare – det vill säga de organisationer som tar emot och administrerar pågående forskningsbidrag – inte heller föra över medel från oss till ryska eller belarusiska statliga organisationer. Den svenska medelsförvaltaren är ansvarig för att dessa villkor efterlevs.

– Det är viktigt att skilja på individuella kontakter forskare emellan och formaliserade samarbeten mellan organisationer och mellan nationer, framhåller Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström.

Bedömningen av forskningsprojektens genomförbarhet kan påverkas av rådande situation. Vetenskapsrådet återkommer om hur detta kommer att hanteras.

Läs mer om hur Vetenskapsrådet ställer sig till ryska samarbeten

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

  2. Nytt forskningssamarbete med USA inom bland annat 6G, kvantteknologi och cancer

    Vetenskapsrådet och Vinnova har tecknat en femårig avsiktsförklaring med amerikanska National Science Foundation (NSF), som ska underlätta forsknings- och innovationssamarbeten mellan Sverige och USA.

  3. Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

    Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.