Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Detta gäller för projektsamarbeten med forskare i Ryssland och Belarus
Vetenskapsrådet tillåter att du som har eller söker bidrag från oss samarbetar med forskare som är verksamma i Ryssland eller Belarus inom ramen för din ansökan. Förutsättningen är att de har egen finansiering eller att deras deltagande sker som ett in kind-bidrag.
Samtidigt bör du försäkra dig om att kontakter och samarbeten kopplade till ditt projekt är lämpliga utifrån nationella och europeiska politiska ställningstaganden. Detta gäller särskilt de säkerhetspolitiska aspekterna inom olika ämnesområden.
Så länge Sveriges sanktioner råder får svenska medelsförvaltare – det vill säga de organisationer som tar emot och administrerar pågående forskningsbidrag – inte heller föra över medel från oss till ryska eller belarusiska statliga organisationer. Den svenska medelsförvaltaren är ansvarig för att dessa villkor efterlevs.
– Det är viktigt att skilja på individuella kontakter forskare emellan och formaliserade samarbeten mellan organisationer och mellan nationer, framhåller Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström.
Bedömningen av forskningsprojektens genomförbarhet kan påverkas av rådande situation. Vetenskapsrådet återkommer om hur detta kommer att hanteras.
Läs mer om hur Vetenskapsrådet ställer sig till ryska samarbeten
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 20 september 2023
Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge innebär nya utmaningar för internationella samarbeten inom högre utbildning, forskning och innovation. Regeringen har därför gett Universitets- och högskolerådet, Vetenskapsrådet och Vinnova i uppdrag att ta fram...
-
Nyhet |
Publicerad 11 september 2023
Den 7 september kom EU-kommissionen och den brittiska regeringen överens om att Storbritannien ska delta i ramprogrammet för forskning och innovation, Horisont Europa. Överenskommelsen innebär att det nu blir lättare för forskare i Sverige att samarb...
-
Nyhet |
Publicerad 5 september 2023
Inom Natos innovationsprogram Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (Diana) utvecklas ny teknik inom försvarsområdet. Nu kan svenska organisationer anmäla intresse för att medverka som acceleratorer eller testcenter i programmet.