Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Detta gäller för projektsamarbeten med forskare i Ryssland och Belarus

Vetenskapsrådet tillåter att du som har eller söker bidrag från oss samarbetar med forskare som är verksamma i Ryssland eller Belarus inom ramen för din ansökan. Förutsättningen är att de har egen finansiering eller att deras deltagande sker som ett in kind-bidrag.

Samtidigt bör du försäkra dig om att kontakter och samarbeten kopplade till ditt projekt är lämpliga utifrån nationella och europeiska politiska ställningstaganden. Detta gäller särskilt de säkerhetspolitiska aspekterna inom olika ämnesområden.

Så länge Sveriges sanktioner råder får svenska medelsförvaltare – det vill säga de organisationer som tar emot och administrerar pågående forskningsbidrag – inte heller föra över medel från oss till ryska eller belarusiska statliga organisationer. Den svenska medelsförvaltaren är ansvarig för att dessa villkor efterlevs.

– Det är viktigt att skilja på individuella kontakter forskare emellan och formaliserade samarbeten mellan organisationer och mellan nationer, framhåller Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström.

Bedömningen av forskningsprojektens genomförbarhet kan påverkas av rådande situation. Vetenskapsrådet återkommer om hur detta kommer att hanteras.

Läs mer om hur Vetenskapsrådet ställer sig till ryska samarbeten

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Nya riktlinjer för användning av AI inom Europa

    EU-kommissionen har tillsammans med länderna inom European Research Area (ERA) och andra intressenter tagit fram riktlinjer för ansvarsfull användning av generativ AI inom forskning och innovation.

  2. Intervjuträning ERC Starting Grant

    Vetenskapsrådet bjuder in till intervjuträning för forskare som har gått vidare till steg två i ERC:s utlysning Starting grant (StG). Administrativ personal vid svenska universitet som arbetar med forskningsstöd för ERC är också välkomna att delta.

  3. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.