Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Vetenskapsrådet anställer Lars Heikensten för att bistå i ESS-förhandlingar

Lars Heikensten knyts till Vetenskapsrådet som stöd i förhandlingarna mellan ESS medlemsländer om fördelningen av anläggningens framtida driftskostnader. Lars Heikensten tillträdde 1 mars och uppdraget pågår fram till den 31 augusti.

– Vi är mycket glada över att Lars Heikensten har möjlighet att ta sig an detta uppdrag, säger Sven Stafström, Vetenskapsrådets generaldirektör.

ESS, som nu byggs i Lund, är ett prestigeprojekt och ett av Sveriges största åtaganden när det gäller investering i avancerad forskningsinfrastruktur, framhåller han.

– Anläggningen kommer att generera viktiga forskningsresultat och innovationer i många år framöver. I de förhandlingar som nu ska ske mellan alla medlemsländer om kostnaderna för driftsfasen har Lars den erfarenhet och rutin som behövs och kan bidra till att resultatet blir det bästa, såväl för ESS som för Sverige och övriga medlemsländer, säger Sven Stafström.

Lars Heikensten, som tidigare har haft flera tunga internationella uppdrag, engagerar sig nu i arbetet med ESS.

– ESS är ett viktigt projekt både för Sverige och för Europa i stort. Jag ser fram emot att försöka bidra till att lösa upp de knutar som finns när det gäller projektets finansiering, säger Lars Heikensten.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Information och demonstration av EOSC EU-nod

    Den första noden inom det europeiska öppna forskningsmolnet EOSC lanserades hösten 2024. Noden ger tillgång till forskningsdata och andra forskningsresurser. På det här webbinariet får du koll på hur den kan användas.

  2. Sverige etablerar en AI-fabrik med stöd av EuroHPC JU

    European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) har utsett sju konsortier i Europa som ska etablera AI-fabriker med AI-optimerade superdatorer. En av de sju AI-fabrikerna är svenska MIMER vid Linköpings universitet.

  3. Vetenskapsrådet tilldelas EU-medel för Polar Connect Step 1

    Nu inleds nästa delprojekt i Polar Connect – där fem nordiska aktörer går samman för att säkra framtidens globala digitala infrastruktur. Projektet innebär också möjligheter att samla in data för forskning om Arktis.