Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Vetenskapsrådet anställer Lars Heikensten för att bistå i ESS-förhandlingar

Lars Heikensten knyts till Vetenskapsrådet som stöd i förhandlingarna mellan ESS medlemsländer om fördelningen av anläggningens framtida driftskostnader. Lars Heikensten tillträdde 1 mars och uppdraget pågår fram till den 31 augusti.

– Vi är mycket glada över att Lars Heikensten har möjlighet att ta sig an detta uppdrag, säger Sven Stafström, Vetenskapsrådets generaldirektör.

ESS, som nu byggs i Lund, är ett prestigeprojekt och ett av Sveriges största åtaganden när det gäller investering i avancerad forskningsinfrastruktur, framhåller han.

– Anläggningen kommer att generera viktiga forskningsresultat och innovationer i många år framöver. I de förhandlingar som nu ska ske mellan alla medlemsländer om kostnaderna för driftsfasen har Lars den erfarenhet och rutin som behövs och kan bidra till att resultatet blir det bästa, såväl för ESS som för Sverige och övriga medlemsländer, säger Sven Stafström.

Lars Heikensten, som tidigare har haft flera tunga internationella uppdrag, engagerar sig nu i arbetet med ESS.

– ESS är ett viktigt projekt både för Sverige och för Europa i stort. Jag ser fram emot att försöka bidra till att lösa upp de knutar som finns när det gäller projektets finansiering, säger Lars Heikensten.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Sök till RÅC2022 sommarskola

    Sommarskolan äger rum 14–21 augusti 2022 på Varbergs kusthotell och vänder sig till dig som är postdoktor, doktorand eller masterstudent vid ett svenskt universitet eller forskningsinstitut. Årets tema är “X-rays and Neutrons for a Sustainable Future...

  2. ESS bidrar med samhällsnytta – vad behöver Sverige göra framåt för att öka effekten?

    Sverige och Europa investerar stort i ESS. Vad har Sverige fått ut av satsningen så här långt? På vilka sätt bidrar forskningsinfrastrukturer till samhället? Vad behöver Sverige göra för att optimera utväxlingen? Välkommen till ett digitalt frukostse...

  3. Svenska investeringar i ESS ger god effekt

    Svenska företag har stått sig väl i konkurrensen om ordrar från ESS, och tusentals jobb har skapats i Sverige och EU tack vare anläggningen. Det framgår i en ny rapport med en analys av de samhällsekonomiska effekterna av svenska investeringar i ESS.