Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Vetenskapsrådet finansierar ny organisation för storskaliga beräkningsresurser
Vetenskapsrådet beviljar ansökan från Linköpings universitet för utlysningen Bidrag till infrastruktur för nationella beräkningsresurser och tillhörande tjänster. Den nya organisationen startar sin verksamhet 1 januari 2023.
Sven Stafström, generaldirektör för Vetenskapsrådet är nöjd med beslutet.
– Jag ser fram emot att Sverige får en framåtsyftande och bättre sammanhållen organisation som på ett effektivt sätt kan utnyttja teknikutvecklingen inom området för att möta forskningens behov. Det kommer även ge Sverige en framträdande roll i internationella samarbeten.
– Vi är mycket glada och hedrade av möjligheten att få bidra med att utveckla förutsättningarna för en modern och ändamålsenlig infrastruktur för storskaliga beräkningar. Det snabbt växande behovet av beräkningar och dataanalys inom allt fler områden kräver en snabbfotad organisation som med ett nationellt ansvarstagande i en internationell kontext även tillvaratar lokal spetskompetens. Nu påbörjar vi arbetet med att ta fram riktlinjer för den framtida organisationen och dess ledning, ett arbete som kommer ske i nära samarbete med övriga lärosäten i landet, säger rektor Jan-Ingvar Jönsson och vicerektor Matts Karlsson vid Linköpings universitet.
Den nya infrastrukturen ersätter SNIC
Vetenskapsrådet beslutade 2021 att sluta finansiera Swedish National Infrastructure for Computing, SNIC, från och med 2023. Det hade visat sig att SNIC:s organisationsstruktur inte kan möta svensk forsknings växande behov av beräknings- och lagringsresurser.
Därför utlyste Vetenskapsrådet medel till en ny organisation som kan svara mot behoven. För att ta in synpunkter från forskarsamhället inför utlysningen hölls en hearing om finansiering och organisation av nationella tjänster för storskaliga datorresurser. Frågorna diskuterades även i Universitetens råd för forskningens infrastruktur, URFI.
Utlysningen stängde 31 mars. Ansökan har bedömts av såväl en internationell panel som av Vetenskapsrådets ämnesråd, Rådet för forskningens infrastrukturer, RFI och av rådgivande grupper.
– Den beviljade ansökan innebär att det svenska forskarsamhället nu får en tidsenlig organisation som kommer att tillhandahålla förstklassiga tjänster för storskaliga beräkningar och lagring inom alla ämnesområden, konstaterar Lisbeth Olsson, huvudsekreterare för RFI.
Walter Lioen, Domain Manager Research Services vid SURF och ordförande i den internationella panel som utvärderat ansökan ser en ljus framtid för svensk High-Performance Computing, HPC.
– Den nya organisationen, som Linköpings universitet kommer att stå som värd för, är det evolutionära nästa steget mot en svensk nationell HPC-infrastruktur, och som möjliggör framtidssäker, internationellt konkurrenskraftig beräkningsintensiv vetenskaplig forskning.
Viktigt att övergångsprocessen fungerar smidigt
Parallellt med utlysningen har Vetenskapsrådet fört en dialog med SNIC och Uppsala universitet, värdorganisation för SNIC, för att hantera ärenden som uppstått på grund av förändringen. För att stödja lärosätena under övergången beviljade Vetenskapsrådet även medel för att täcka övergångskostnader. RFI, som behandlat ansökan, framhöll vikten av att övergångsprocessen fungerar smidigt.
– Vi har lagt stor kraft på att försäkra oss om att såväl allokeringsarbetet som nationella och internationella engagemang och avtal fungerar framåt samt att vi tar tillvara den kompetens som finns hos SNIC, betonar Ingela Nyström, ordförande i SNIC.
Vetenskapsrådet har nu påbörjat samarbetet med Linköpings universitet för att formulera särskilda bidragsvillkor. Där kan vissa rekommendationer från beredningsprocessen komma att inkluderas – till exempel att förtydliga modellen för koordinering av användarstöd.
Vidare kommer Linköpings universitet tillsammans med SNIC och Uppsala universitet förbereda för en smidig övergång från dagens SNIC till den nya organisationen – ett arbete som SNIC och Vetenskapsrådet har påbörjat.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 22 januari 2025
Vetenskapsrådet förlänger samarbetsavtalet om neutronkällan ISIS för att säkra tillgången till neutronspridningsresurser för forskare i Sverige.
Nyckelord:
-
Nyhet |
Publicerad 21 januari 2025
I Australien och i Sydafrika byggs teleskop som när de är klara kommer att vara världens mest kraftfulla. Nu har Sverige undertecknat en konvention om medlemskap i SKAO, organisationen bakom teleskopen.
-
Evenemang |
Publicerad 14 januari 2025
Den första noden inom det europeiska öppna forskningsmolnet EOSC lanserades hösten 2024. Noden ger tillgång till forskningsdata och andra forskningsresurser. På det här webbinariet får du koll på hur den kan användas.