Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Datum klara för 2023 års utlysningar
Nu har vi datum klara för cirka 50 av våra utlysningar nästa år. Många av dem är återkommande, men några gör vi för första gången. Se nyheter i listan nedan. Fler utlysningar tillkommer.
Nedan har vi listat helt nya utlysningar eller utlysningar som är nya inom något av ämnesområdena. Vi har även tagit med sådana utlysningar som vi inte gör varje år.
Alla detaljer kring villkoren i utlysningarna är inte klara än. Fullständiga anvisningar kommer finnas i de utlysningstexter som publiceras när respektive utlysning öppnar. Ytterligare utlysningar kan tillkomma, till exempel genom uppdrag från regeringen. Vi återkommer också med information om de utlysningar vi gör i samarbete med andra länder.
Datum för Vetenskapsrådets utlysningar 2023 Länk till annan webbplats.
Forskning om Förintelsen, Förintelsens offer och antisemitism
Vetenskapsrådet har i uppdrag från regeringen att stödja forskning om Förintelsen, Förintelsens offer och antisemitism med 12 miljoner kronor årligen 2022–2024. Nästa år utlyser vi ett gästforskarbidrag och ett projektbidrag.
Gästforskarbidraget, som vi även utlyste 2022, ska utveckla och stärka forskningsområdet genom att rekrytera en internationellt framstående forskare under en kortare period. Bidraget kan sökas av lärosäten och andra forskningsorganisationer, inte av enskilda forskare.
Projektbidraget för forskning om Förintelsen, Förintelsens offer och antisemitism utlyser vi för första gången. 2022 utlyste vi ett nätverksbidrag inom samma område.
Projektbidrag för forskning om rasism och diskriminering
Projektbidraget syftar till att stödja forskning om rasism och diskriminering. En motsvarande utlysning gjordes 2019.
Projektbidrag för forskning om säkra samhällen
Projektbidraget syftar till att stärka svensk forskning om samhällelig beredskap och säkerhet. Ett liknande projektbidrag utlystes 2021.
Bidrag till forskares kommunikation inom konstnärlig forskning
Bidraget ska ge forskare som har eller nyligen haft forskningsbidrag från Vetenskapsrådet möjlighet att planera, genomföra och utvärdera kommunikationsaktiviteter som innebär dialog eller samskapande med identifierade grupper utanför akademin. Ett liknande stöd till forskningskommunikation utlystes 2022, men då inom forskning om migration och integration.
Exploratory workshops inom konstnärlig forskning
Bidraget syftar till att stödja utforskandet av möjliga innovativa forskningsområden och nyskapande forskningsidéer inom konstnärlig forskning. Det går att söka medel för att genomföra workshops där nya forskningsfrågor, metoder, analyser, perspektiv, datamaterial med mera prövas.
Forskarskolor inom psykiatri
Forskarskolorna ska stärka forskningskompetensen inom den psykiatriska tvångsvården och rättspsykiatrin i Sverige. Bidraget kan sökas av lärosäten och andra forskningsorganisationer, inte av enskilda forskare.
Forskningskompetens inom primärvården
Inom det här området utlyser vi både projektbidrag och bidrag till forskningstid. Tanken med båda bidragen är att ge personer som är verksamma inom primärvården möjlighet att bedriva forskning och etablera sig som självständiga forskare parallellt med att de utvecklar sin yrkeskompetens. Inriktningen syftar till långsiktig forskning inom sjukdomar och sjukdomstillstånd som diagnosticeras, behandlas och remitteras inom primärvården. En motsvarande utlysning gjordes 2021.
Forskningstid i klinisk miljö
Bidraget riktar sig till personer som är kliniskt verksamma och ger möjlighet att bedriva forskning på deltid parallellt med att de utvecklar sin kliniska kompetens. Det här bidraget ersätter ett vi utlyst tidigare – bidrag till anställning som forskare på halvtid i klinisk miljö. Det nya bidraget är lite mer flexibelt när det gäller krav på hur mycket tid som ska läggas på forskning och bidragsperioden är på 2-6 år.
Bidrag till forskningstid vårdforskning
Bidraget riktar sig till personer som är verksamma inom ett vårdyrke och ger möjlighet att bedriva forskning på deltid och etablera sig som självständiga forskare parallellt med att de utvecklar sin yrkeskompetens. Med den här utlysningen vill vi främja mobilitet inom Sverige och internationellt samarbete. En motsvarande utlysning gjordes 2021.
Konsolideringsbidrag
Detta karriärstöd riktar sig till forskare som avlagt doktorsexamen för mellan sju och tolv år sedan. Syftet är att ge framstående yngre forskare möjlighet att stärka sin forskning och bredda sin verksamhet. Tidigare har vi inom medicin och hälsa utlyst konsolideringsbidrag vartannat år, från och med nu gör vi det varje år.
Rådsprofessor
Bidraget ska ge de mest framstående forskarna förutsättningar att bedriva långsiktig, nydanande forskning med stor potential att åstadkomma vetenskapliga genombrott. Bidraget, som från och med 2023 är på 8 år istället för 10, ska också möjliggöra etablering och uppbyggnad av en större forskningsmiljö av högsta kvalitet kring en ledande forskare. Rådsprofessor inom medicin och hälsa utlystes vartannat år, senast 2021.
Projektbidrag cyber- och informationssäkerhet
Bidraget syftar till att stärka svensk forskning inom detta område. Ett liknande projektbidrag utlystes 2021.
Bidrag till gästforskare inom utbildningsvetenskap
Med detta bidrag får ett lärosäte möjlighet att utveckla och stärka sin forskning på ett område där lärosätet redan är aktivt genom att rekrytera en internationellt ledande forskare under en kortare period. Bidraget utlystes även 2022 men då var det få lärosäten som uppmärksammade möjligheten.
Etableringsbidrag inom utbildningsvetenskap
Etableringsbidrag inom utbildningsvetenskap utlyses vartannat år, första gången var 2021. Detta karriärstöd riktar sig till forskare som avlagt doktorsexamen för mellan två och sju år sedan. Bidraget ger möjlighet att etablera sig som självständig forskare i Sverige.
Projektbidrag Sustainability and resilience
Det här bidraget finansieras gemensamt av Vetenskapsrådet och Sida genom regeringens biståndsmedel, samt av Formas forskningsanslag. Forskningen ska vara relevant för fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling i minst utvecklade länder. Ett krav är att minst en forskare från ett låginkomst- eller lägre medelinkomstland medverkar. En motsvarande utlysning gjordes senast 2018.
![Öppna](/images/18.2c821fd116dcb0e77cb189a/1573135322265/plus_svart-ny.png)
![Stäng](/images/18.2c821fd116dcb0e77cb1899/1573135322221/minus_svart-ny.png)
Vetenskapsrådet ansvarar för sex nationella forskningsprogram. Varje år gör vi olika typer av utlysningar inom programmen, nedan ser du vad vi utlyser 2023.
Läs mer om forskningsprogrammen här
Virus och pandemier
Inom programmet utlyser vi Projektbidrag för forskning om virus och pandemier – från grundläggande mekanismer till medicinska interventioner.
Brottslighet, segregation samt digitaliseringens samhälleliga konsekvenser
Inom dessa tre forskningsprogram utlyser vi bidrag till forskningsmiljöer. Detta för att förstärka forskningsfältens långsiktiga utveckling och återväxt. Bidraget kan sökas för 3–6 år och syftar till att skapa mervärde av samarbeten i större grupperingar än i ett vanligt projekt.
Migration och integration
Forskningsprogrammet inrättades 2017 och sedan dess har vi bland annat utlyst bidrag till forskarskolor och bidrag till forskningsmiljö. Nästa år utlyser vi projektbidrag för forskning inom migration och integration. Senast vi utlyste projektbidrag inom området var 2019.
Antibiotikaresistens
Ingen särskild riktad utlysning görs under 2023. Medel för forskning om antibiotikaresistens går att söka inom ramen för olika utlysningar inom medicin och hälsa samt i internationella utlysningar inom JPIAMR.
På Vetenskapsrådet arbetar vi på olika sätt för att stimulera internationellt forskningssamarbete. Många samarbeten handlar om att finansiera forskning och internationell forskningsinfrastruktur.
Nästa år utlyser vi till exempel Forskningssamarbete Röntgen-Ångström Cluster, som är ett tysk-svenskt forskningssamarbete inom strukturbiologi och materialvetenskap. Vi utlyser också projektbidrag för internationella samarbeten inom kvantteknologi, QuantERA respektive grafen, FLAG-ERA.
Detaljerna för de utlysningar som vi gör 2023 inom ramen för våra internationella samarbeten är ännu inte klara. Information om dessa publiceras löpande.
Mer inom samma ämne
-
Evenemang |
Publicerad 21 januari 2025
Välkommen till ett informationsmöte om årets utlysningar inom konstnärlig forskning. Mötet vänder sig till dig som ansöker om bidrag och till administrerande personal.
-
Evenemang |
Publicerad 14 januari 2025
Välkommen till ett digitalt informationsmöte om vårens utlysningar av internationell postdok inom humaniora och samhällsvetenskap, inklusive utbildningsvetenskap, inom medicin och hälsa samt inom naturvetenskap och teknikvetenskap.
-
Evenemang |
Publicerad 13 december 2024
Välkommen till ett digitalt informationsmöte om utlysningsåret 2025. Informationsmötet vänder sig till dig som arbetar med forskningsrådgivning på ett lärosäte eller motsvarande organisation. Observera att datum för mötet är framflyttat.
Nyckelord: