Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Kris är temat för ny internationell utlysning inom humaniora

Den 26 maj öppnar utlysningen Crisis – perspectives from the humanities. Bakom utlysningen står de europeiska forskningsnätverken CHANSE och HERA. Forskare vid svenska lärosäten ansöker även via Vetenskapsrådet. Utlysningstexten publiceras hos oss 31 maj.

Forskningsfinansiärer i 22 länder medverkar i utlysningen, för att stödja internationella samarbeten inom Humanities in the European Research Area (HERA). Sverige medverkar via Vetenskapsrådet.

Utlysningen riktar sig till forskargrupper med 4–6 forskare från minst fyra länder och syftar till att bidra till ny humanistisk forskning om fenomenet kriser, både i nutid och i det förflutna. Forskare vid svenska lärosäten som vill delta ska skicka in en ansökan både till CHANSE (Collaboration of Humanities and Social Sciences in Europe) och till Vetenskapsrådet. CHANSE öppnar utlysningen 26 maj. Vi publicerar vår utlysningstext 31 maj.

Utlysningen är en tvåstegsprocess där en projektskiss ska lämnas till CHANSE senast 21 september och till Vetenskapsrådet senast 27 september 2023. De som går vidare till steg två ska lämna in en fullständig ansökan till CHANSE senast 26 mars och till Vetenskapsrådet senast 2 april 2024.

Bidragstiden är 24–36 månader och bidragsbeloppet max 1,5 miljoner euro.

På CHANSE:s webbplats finns förhandsinformation om utlysningen Länk till annan webbplats.

Utlysningen hos Vetenskapsrådet: Projektbidrag för internationella forskningssamarbeten inom HERA

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift


Mer inom samma ämne

  1. Tyck till om ramprogrammets framtid – är en konkurrenskrafts­fond rätt väg att gå?

    Förberedelser för EU:s nästa ramprogram för forskning och innovation är i full gång. Nuvarande ramprogram, Horisont Europa, pågår till 2027. Nu är frågan: Blir ersättaren en konkurrenskraftsfond?

  2. Nio projekt får bidrag för forskning om hållbar utveckling av Arktis

    Nu är det beslutat vilka som får bidrag i Nordforsks satsning på forskning om hållbar utveckling av Arktis. Utlysningen riktade sig till forskare i de nordiska länderna samt i Kanada och USA .

  3. 55 forskare i Sverige beviljas MSCA Postdoctoral Fellowship 2024

    Nu är det klart vilka som får bidrag inom de två postdokutlysningarna som gjordes 2024 inom EU-programmet Marie Sklodowska-Curie-åtgärder, MSCA. 55 av de 1 700 forskare som beviljas bidrag har en svensk värdinstitution.