Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Vetenskapsrådet ska ta fram underlag till svensk kvantstrategi

Vetenskapsrådet har fått i uppdrag att ta fram ett underlag till en nationell kvantstrategi för perioden 2025–2030. Målet är att stärka Sveriges position inom kvantteknologi genom förbättrad forskning, utbildning, innovation och internationella samarbeten.

I arbetet ska hänsyn tas till kvantteknologins säkerhets- och försvarspolitiska betydelse och dess konsekvenser för krav på skyddsåtgärder, utveckling av globala standarder och internationella samarbeten. Vetenskapsrådet ska också undersöka hur samarbeten mellan industri och offentlig sektor kan främjas för att påskynda utvecklingen och kommersialiseringen av kvantteknologier.

– Sverige bedriver redan idag stark forskning inom kvantteknologi, men vi ser att utvecklingen går snabbt. Med en nationell kvantstrategi kan Sverige få ett samlat grepp kring området, vilket är viktigt när vi blickar framåt, säger Mattias Marklund, Vetenskapsrådets huvudsekreterare för naturvetenskap och teknikvetenskap.

Uppdraget ska redovisas senast den 7 oktober 2024.

Läs regeringens pressmeddelande Länk till annan webbplats.

Kvantagenda togs fram 2023

Vetenskapsrådet och andra svenska aktörer har tillsammans tagit fram en svensk kvantagenda, med nio prioriterade områden som ska stärka Sveriges position inom kvantteknologi.

Läs mer om kvantagendan

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

    Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

  2. Ny utlysning – bidrag till forskningsmiljö inom 6G

    I augusti öppnar Vetenskapsrådet en utlysning av bidrag till forskningsmiljöer inom 6G. Utlysningen är en del av regeringens satsning på utveckling av nästa generations trådlösa system. Bidraget ska användas för att bygga upp starka forskningsmiljöer...

  3. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.